WK-serie: Ghana, outsider in poule des doods

20 januari 2006, 05:00

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die precies een maand later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 13: Ghana.

Zelden zal een kwalificatiecyclus voor een WK zo sensationeel zijn verlopen als dit jaar in Afrika het geval was. Gevestigde namen als Kameroen, Senegal, Nigeria, Marokko en Zuid-Afrika dolven allen het onderspit tegen landen die bij voorbaat slechts gezien werden als outsiders. Met Togo, Ivoorkust, Angola en Ghana vaardigt Afrika vier WK-debutanten af naar Duitsland. Van dit kwartet maakten Ivoorkust en Ghana verreweg de meeste indruk en beide landen werden dan ook gezien als gevaarlijke klanten voor het mondiale eindtoernooi.

Road to Germany

Ghana werd in de eerste ronde van het Afrikaanse kwalificatietoernooi gekoppeld aan Somalië. Door middel van twee eenvoudige zeges (0-5 en 2-0) besliste Ghana deze tweestrijd in haar voordeel, waardoor het zich plaatste voor de groepsfase van de kwalificatiecyclus. In deze groepsfase kwam Ghana in een groep met onder andere Zuid-Afrika, Republiek Congo en Burkina Faso. Ghana maakte in deze groep een valse start door op de eerste speeldag met 1-0 ten onder te gaan tegen Burkina Faso. Ex-Vitessenaar Mamadou Zongo maakte in dit duel het enige doelpunt.

De bondscoach

In Ghana maakte Dujkovic naam door zich in 2004 met Rwanda te kwalificeren voor de Afrika Cup. Het was voor het eerst in de historie van het land dat Rwanda zich wist te plaatsen voor de Afrikaanse titelstrijd. In Ghana ging deze prestatie niet onopgemerkt voorbij, aangezien Rwanda zich ten koste van uitgerekend Ghana naar de Afrika Cup voetbalde. Het Rwanda van Dujkovic zorgde voor een schok door Ghana in eigen land te kloppen. Eerder was de 60-jarige Dujkovic ook al bondscoach van Venezuela en Birma.

De vedette

Na dit succesvolle seizoen heeft Essien de clubs voor het uitkiezen. Onder meer Liverpool en Everton liggen aan zijn voeten, maar de Ghanees kiest uiteindelijk voor Olympique Lyon. Met de transfer is bedrag gemoeid van 7,8 miljoen euro. Bij zijn nieuwe club speelt Essien meer als verdedigende middenvelder. Hij groeit al snel uit tot de architect van een wervelend spelend Lyon. Met Lyon wordt Essien twee keer kampioen van Frankrijk en haalt hij in het seizoen 2004/2005 de kwartfinale van de Champions League. Met zijn spel heeft Essien de interesse gewekt van een handvol Europese topclubs, waarvan Chelsea uiteindelijk het meest daad- en kapitaalkrachtig blijkt. Na een wekenlange soap vertrekt de Ghanees voor 38 miljoen euro naar Londen, waar hij zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een belangrijke pion in het elftal van coach Mourinho.

De verwachtingen

Dat neemt echter niet weg dat de kans bijzonder klein is dat Ghana het toernooi puntloos zal verlaten. Het land heeft voldoende kwaliteit om het zowel Italië, Tsjechië, als de VS lastig te maken en punten af te snoepen. Ghana zal vermoedelijk dan ook een doorslaggevende rol spelen in de groep. De volgende ronde is met deze groep hoogstwaarschijnlijk te veel gevraagd voor de sterke Ghanezen, maar wellicht kan het land tijdens haar eerste WK-deelname direct haar eerste zege boeken. Tsjechië, Italië en de VS zijn in ieder geval gewaarschuwd: de Black Stars komen eraan!

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen