Van Marwijk: "Alles stond op deze wedstrijd"

Ger
27 april 2008, 20:28   Bijgewerkt: 27 april 2008, 21:24

Met twee gebalde vuisten en een klein vreugdesprongetje in de lucht vierde trainer Bert van Marwijk van Feyenoord zondagavond de winst in de bekerfinale op Roda JC (2-0). "Ik vind het zo belangrijk dat ik hier met een prijs vertrek", zei de zichtbaar opgeluchte toekomstig bondscoach van het Nederlands elftal even later. "Dat verdient deze prachtige club die ik in het totaal vijf jaar heb mogen trainen. Ik ben Feyenoord heel veel dank verschuldigd."

Van Marwijk staat maandag voor het eerst op de Coolsingel. Hij had daar na de winst van de UEFA Cup in 2002 ook bijna gestaan, maar toen werd de huldiging wegens de moord op Pim Fortuyn afgelast. "Ik hoop dat het een geweldig feest wordt", sprak de winnende trainer in het feestgedruis in De Kuip.

Van Marwijk is geen man die voorop in de polonaise loopt. Hij bekeek zijn feestende spelers vooral van afstand. "Maar ik geniet er wel van", zei hij. "Ik ben in de buurt van de kleedkamer geweest. Ik heb even om het hoekje gekeken. Alleen mensen met een zwemdiploma mochten daar naar binnen. Dit feest is groter dan toen we de UEFA Cup wonnen."

Van Marwijk had ook een verklaring voor de enorme jubelstemming. "Dit is allemaal pure opluchting", zei hij. "We waren het seizoen zo goed begonnen en toch eindigden we als zesde. Dat was een enorme teleurstelling. We moesten deze finale winnen en dat is niet makkelijk wanneer je tegen Roda JC speelt. Ik ben heel blij dat het toch is gelukt."

Vooral in de eerste helft had Van Marwijk een hard hoofd in de elfde bekerwinst van Feyenoord. Waar zijn collega Raymond Atteveld van Roda JC rustig bleef zitten op de bank, stond de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal voortdurend langs de zijlijn. Van Marwijk dirigeerde zijn spelers met wilde armgebaren naar achteren en naar voren.

"We begonnen goed maar na de 1-0 van Landzaat verloren we de controle over de wedstrijd", analyseerde Van Marwijk. "We maken op een geweldig moment 2-0. Dat doelpunt vlak voor rust van De Guzman was voor mij de beslissing. Toen kon het bijna niet meer fout gaan."

Van Marwijk moest tijdens de wedstrijd vaak denken aan de bekerfinale die hij met Fortuna Sittard van Ajax verloor. "Ook toen zaten er meer dan tienduizend Limburgers in De Kuip. We speelden met Fortuna ook heel goed, maar Ajax benutte gewoon de kansen. Dat deed Feyenoord gelukkig ook."

Van Marwijk neemt met een positief gevoel afscheid van Feyenoord. "Natuurlijk was ook ik liever hoger in de reguliere competitie geëindigd", doelde hij op de zesde eindklassering. "Maar na de winst van de beker overheerst bij mij het positieve. Ik ben zo blij dat ik met een prijs kan vertrekken. Dat kun je bijna niet geloven."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen