Eindelijk Europese hoofdprijs voor Advocaat

14 mei 2008, 22:33   Bijgewerkt: 15 mei 2008, 11:00

Dick Advocaat heeft de kroon op zijn carrière gezet. De Haagse oefenmeester won als coach de afgelopen jaren veel prijzen, maar een Europese hoofdprijs ontbrak nog. Uitgerekend met FC Zenit, niet bepaald een club die je in een Europese finale zou verwachten, maakte Advocaat zijn prijzenkast compleet. Zijn oude club Glasgow Rangers werd in een magere finale met 2-0 verslagen.

FC Zenit en Glasgow Rangers braken woensdag met de traditie, dat UEFA Cup-finales altijd bol staan van de doelpunten. In de laatste tien edities gebeurde het slechts twee keer, dat er minder dan drie goals vielen in de eindstrijd. Absoluut hoogtepunt qua spektakel was Alaves-Liverpool in 2001 (4-5), maar ook de meeste andere finales waren zeker de moeite waard. Meestal vielen er wel vier of vijf goals, vaak ook verdeeld over beide teams.

Tymoschuk

Tymoschuk

Zenit ondervond echter direct wat Fiorentina, Werder Bremen, Olympique Lyon en Panathinaikos eerder dit seizoen ook al merkten, namelijk dat het bijzonder moeilijk is om een gaatje te vinden in de defensie van de Rangers. De Schotten waren dit seizoen in vrijwel al hun Europese duels de mindere ploeg, maar bleven toch altijd overeind. En ook tegen de Russische kampioen gaf de Rangers-defensie geen krimp. Voor rust wist Zenit, dat het moest stellen zonder de geschorste topscorer Pavel Pogrebnyak, feitelijk niet één kans te creëren.

fans supporters

fans supporters

Deze goal bleek direct de beslissing in de wedstrijd. Rangers wist er geen echt slotoffensief meer uit te persen, waarna Zenit er in de slotminuut via Sirianov nog 2-0 van maakte. Hierdoor pakte Zenit als tweede Russische club ooit de UEFA Cup. Het betekende bovendien de eerste Europese hoofdprijs voor Dick Advocaat, die Zenit eerder dit jaar al voor het eerst in de clubhistorie naar de Russische landstitel loodste. De kleine Generaal is nu de grote Tsaar.

Bekijk de huldiging van Dick Advocaat en zijn team;

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen