WK-serie: Frankrijk, laatste kunstje voor Zidane

27 januari 2006, 10:28

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die precies een maand later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 14: Frankrijk.

Nog geen vier jaar geleden gold Frankrijk als de beste ploeg ter wereld. Na een wereldtitel in 1998 kroonde de ploeg zich in 2000 tot Europees kampioen en ook in 2002 waren de Haantjes een absolute topfavoriet om de titel mee naar huis te nemen. In de aanloop naar het WK in Japan en Zuid-Korea hadden de Fransen in hun kwalificatiegroep gehakt gemaakt van alle tegenstanders en niets leek de Blauwe Machine te kunnen stoppen op weg naar een tweede achtereenvolgende wereldtitel.

Road to Germany

Zelden zal een land met zulk slecht spel als Frankrijk de afgelopen twee jaar liet zien, groepswinnaar zijn geworden in een kwalificatiepoule voor een WK. De Fransen wisten op weg naar Duitsland geen seconde te overtuigen, maar hadden geluk dat het in een bijzonder zwakke poule terecht gekomen was. Met Zwitserland, Ierland en Israël als belangrijkste opponenten mochten de Fransen geenszins klagen, maar ze maakten het zichzelf onnodig moeilijk door regelmatig punten te morsen.

De bondscoach

Na het teleurstellend verlopen EK van 2004 werd Raymond Domenech aangesteld als nieuwe bondscoach van het Franse nationale elftal. De 54-jarige Fransman was sinds 1993 al verantwoordelijk voor verschillende nationale jeugdelftallen. In 1985 begon zijn loopbaan als trainer, bij het bescheiden Mulhouse. Na vier seizoenen vertrok hij naar Olympique Lyon, de huidige alleenheerser in de Franse competitie.

Domenech

Domenech

De vedette

Ook in clubverband rijgt Zidane de prijzen aaneen. Na een periode bij Bordeaux wint Zidane bij Juventus onder meer twee keer de landstitel, een Europese Supercup en een wereldbeker. In de zomer van 2001 stapt hij voor zeventig miljoen euro over naar Real Madrid. In Spanje wint hij onder meer de Champions League, de landstitel en opnieuw de wereldbeker (2002).

De verwachtingen

Met de terugkeer van Zidane is er weer hoop terug in de Franse voetbalharten. Tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het WK was Frankrijk geen schim van het land dat voorheen zo moeilijk te kloppen was. Sinds de terugkeer van Zidane en ijzervreter Makelele heeft Frankrijk weer een vleugje klasse en werklust erbij. De loting voor het WK spreekt in ieder geval in het voordeel van les Bleus. In een groep met Zwitserland, Zuid-Korea en Togo moet het voor de Fransen in ieder geval mogelijk zijn om de volgende ronde te bereiken.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen