Van Basten: "We mogen niet klagen"

27 januari 2006, 14:00

Bondscoach Marco van Basten beseft zich dat Nederland niet mag mopperen over de loting voor de kwalificatiegroep van het EK 2008. Nederland werd tijdens de groepsindeling in Zwitserland gekoppeld aan onder meer Roemenië en Bulgarije en dat had volgens Van Basten slechter gekund. "We mogen niet klagen, we hebben goed geloot.", weet de oefenmeester.

Van Basten zette de belangrijke tegenstanders alvast even op een rijtje. "Roemenië kennen we uiteraard nog van de kwalificatiereeks voor het WK in Duitsland. Afgaande op de stand op de FIFA-ranglijst hebben zij van onze tegenstanders de beste papieren. Bulgarije is een ploeg die kan voetballen. Verder denk ik dat we van de andere tegenstanders in groep G normaal gesproken wel kunnen winnen." 

Het is nog onduidelijk op welke data het Nederlands elftal de kwalificatiewedstrijden speelt. De KNVB buigt zich donderdag 16 februari samen met de zes andere bonden over het wedstrijdprogramma. Volgens de reglementen dient het schema binnen dertig dagen na de loting in het bezit van de Europese voetbalbond UEFA te zijn.

Nederland ontmoette in het verleden nog nooit Slovenië. Albanië was in een ver verleden twee keer tegenstander. In 1964 werd in de kwalificatie voor het WK van 1966 (Engeland) met 2-0 van het land gewonnen. Dat was de laatste wedstrijd.

In 1995 was Wit-Rusland een moeilijke tegenstander voor het Nederlands elftal. In de kwalificatie voor het EK van 1996 werd de uitwedstrijd met 1-0 verloren. Thuis won Oranje met 1-0. In 1988 speelde Nederland voor het laatst tegen Bulgarije. De ploeg verloor de vriendschappelijke wedstrijd met 2-1.

Oranje heeft tegen Luxemburg een rijk verleden. In de EK-kwalificatiereeks voor het EK van 1996 won Nederland twee keer eenvoudig van de voetbaldwerg; één keer met 4-0 en één keer met 5-0. Daarvoor werden al twaalf andere duels afgewerkt tussen de twee Benelux-landen.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen