Jaap Stam volgend seizoen naar Ajax

Ger
30 januari 2006, 19:21   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Jaap Stam keert terug naar Nederland. Ajax heeft met AC Milan een akkoord bereikt over de overgang van voormalig PSV'er naar de Amsterdamse club. Stam, die een contract zal tekenen voor twee seizoenen, maakt het seizoen nog wel af in Milaan en zal zich komende zomer voor het eerst melden op de training in Amsterdam. Over de hoogte van het transferbedrag wilde zowel Ajax als AC Milan geen uitlatingen doen.

De in Kampen geboren Stam (17 juli 1972) speelde onder andere bij gerenommeerde clubs als PSV, Manchester United en Lazio Roma. Tevens was hij lange tijd een vaste waarde in het Nederlands Elftal. De verdediger speelde in totaal 67 wedstrijden voor Oranje.

Technisch directeur Martin van Geel is tevreden met de nieuwe aanwinst. "Jaap Stam is een zeer ervaren verdediger die al bij diverse topclubs actief is geweest. Wij denken dat hij voor ons jonge talentvolle team van grote waarde kan zijn."

De keuze van Stam is opvallend. In de zomer van 2005 leek hij wel interesse te hebben in terugkeer naar Nederland. PSV en Heerenveen werden toen met de oud-international in verband gebracht. Ajax heeft voor Stam een transfersom moeten betalen. Het contract van de centrale verdediger liep in Milaan nog een jaar door. Over de hoogte van het bedrag deed niemand mededelingen.

Toen Stam in 1998 van PSV naar Manchester United vertrok was hij de duurste verdediger ooit. De Engelse topclub betaalde destijds 35 miljoen gulden voor de Nederlander. Stam verliet in 2001 de Engelse topclub tegen zijn zin nadat hij in het boek 'Head to Head' wat al te pikante opmerkingen had gemaakt over medespelers en manager Alex Ferguson. 

De transfer naar Lazio leverde Manchester United destijds 53 miljoen gulden op. Lazio had de eerste maanden weinig plezier aan de Nederlander, die een maand na zijn aantreden bij het duel Lazio - Atalanta Bergamo werd betrapt op het gebruik van het verboden spierversterkende middel nandrolon. Na een eis van tien maanden werd hij uiteindelijk voor vijf maanden geschorst. Door financiële problemen bij de Italiaanse club stapte Stam na drie seizoenen in 2004 over naar AC Milan.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen