De winnaars en verliezers van de transferperiode

2 februari 2008, 11:11   Bijgewerkt: 2 februari 2008, 11:36

Nu de maand januari achter de rug is en de transfermarkt weer is gesloten, kan de balans worden opgemaakt. Welke teams uit de Eredivisie zijn er sterker op geworden en welke ploegen zijn juist heel slecht uit de transferperiode gekomen? FCUpdate.nl stelt voor beide categorieën een top-vijf samen.

De 'deze teams hebben goede zaken gedaan' top-vijf

1. Heracles Almelo

De Heraclieden hebben een fraai staaltje 'versterken doe je zo' laten zien. Er werden geen idiote transferbedragen voor exotische verrassingen neergelegd, maar de ploeg versterkte zich met enkele spelers die duidelijk een meerwaarde hebben. Gonzalo Garcia-Garcia bewees de laatste weken al de nieuwe smaakmaker van de club te kunnen worden, terwijl Robbert Schilder ontegenzeglijk een bruikbare kracht is. Van Charlton Athletic kwam tenslotte Martin Christensen. Hij moet zijn waarde nog bewijzen, maar als huurling kan Heracles zich daar geen buil aan vallen.

2. PSV

Op papier lijkt PSV slechte zaken te hebben gedaan, vorige maand. Kenneth Perez, Manuel da Costa en Lee Nguyen vertrokken, voor hen in de plaats kwam alleen een onbekende Hongaar. Maar juist deze onbekende Hongaar lijkt een schot in de roos. Balasz Dzsudzsak scoorde al drie keer en bovendien was dit altijd het eerste Eindhovense doelpunt van de wedstrijd. Tegen VVV maakte hij de gelijkmaker (1-1), tegen Excelsior en Ajax het openingsdoelpunt. Hij heeft er voor gezorgd dat niemand in Eindhoven meer praat over Kenneth Perez.

3. Ajax

Perez

Perez

4. Feyenoord

Bosz

Bosz

5. NEC en Willem II

Op plek vijf in deze top-vijf staan twee teams die alles uit de kast gehaald hebben om versterkingen te halen, NEC en Willem II. Beide clubs shopten er vrolijk op los en haalden een handvol nieuwe spelers. Bij NEC is met name Bas Sibum een schot in de roos, terwijl Willem II ongetwijfeld plezier gaat beleven aan Christophe Gregoire. Maar achter de overige aankopen staat nog een vraagteken. Als een aantal van deze 'vraagtekens' zich de komende weken ontpoppen tot uitstekende aanwinsten, dan hadden deze teams hoger moeten staan in deze top-vijf. Maar voorlopig kleeft er bij sommige spelers nog een hoog 'paniekaankoop-gehalte'.

De 'verliezers van de maand januari' top-vijf

1. FC Groningen

2. AZ

Scheringa

Scheringa

3. De Graafschap

Coach Jan de Jonge baalt er als een stekker van en directeur Han Berger stond machteloos. Beide heren konden donderdagmiddag niets anders doen dan tot hun stomme verbazing vaststellen dat spits Berry Powel ineens weg was. Er stond een beperkte transfersom in zijn contract en toen FC Groningen dat bedrag op tafel legde, was de vogel gevlogen. De Graafschap was zodoende ineens een belangrijke pion kwijt. Daar tegenover staat de komst van drie huurlingen van Feyenoord (Biseswar, Jansen en Buijs), maar toch is De Graafschap één van de verliezers van de maand.

4. Excelsior

Oke, een slechte positie op de ranglijst hoeft natuurlijk niet altijd te betekenen dat er ingekocht móet worden. Maar als directe rivalen als NEC, Willem II en Heracles Almelo dat wel doen, dreig je op deze manier wel achter de feiten aan te lopen. Zo is de situatie momenteel voor Excelsior. De ploeg staat laatste in de Eredivisie, maar sloeg amper toe in de transferperiode. Aykut Demir van NAC Breda is een prima versterking, maar verder kwam alleen De Graafschap-wisselspeler Ard van Peppen. Daar staat tegenove dat Sieme Zijm, één van de routiniers, de club mocht verlaten. Nee, de wintertransfers zullen Excelsior dit seizoen niet helpen om in de Eredivisie te blijven.

5. SC Heerenveen

Tsja. Als je grootste vedette vertrekt, kan er eigenlijk onmogelijk gezegd worden dat je er als ploeg niet zwakker van wordt. Afonso Alves liet de afgelopen anderhalf jaar immers zien een spits van grote klasse te zijn, die wedstrijden in zijn eentje kan beslissen. En omdat hij nu weg is, staat Heerenveen nu op deze lijst. Maar eigenlijk hoort de club hier helemaal niet thuis. Want laten we eerlijk zijn: niemand in Friesland zal er rouwig om zijn dat de Braziliaanse spits weg is. En misschien functioneert het elftal van coach Verbeek nog wel beter zónder, dan mét Alves.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen