Groep E: Finland maakt slechte start, Zweden wint

Koen Freriks
3 september 2010, 22:43   Bijgewerkt: 3 september 2010, 23:13

Finland heeft een dramatische start gemaakt van de EK-kwalificatiereeks. De ploeg van bondscoach Stuart Baxter, dinsdag in De Kuip tegenstander van het Nederlands elftal, ging in Moldavië met 2-0 onderuit. Finland speelde bijna een uur met tien man na een rode kaart voor aanvoerder Sami Hyypiä, voormalig speler van Willem II.

Moldavië profiteerde voor eigen publiek in Chisinau in de slotfase van het numerieke overwicht. Invaller Alexandre Suvorov opende twintig minuten voor tijd de score. Anatolie Doros maakte even later het tweede doelpunt. Bij Finland begonnen Niklas Moisander (AZ) en Tim Sparv (FC Groningen) in de basis, net als de oud-Ajacieden Petri Pasanen en Jari Litmanen. De 39-jarige middenvelder bleef na rust achter in de kleedkamer. Mika Väyrynen van sc Heerenveen viel een kwartier voor tijd in.

Zweden

Zweden profiteerde direct van het verlies van Finland. Niet Zlatan Ibrahimovic, maar Pontus Wernbloom, speler van AZ, eiste de hoofdrol op bij de Scandinaviërs, diein eigen huis speelden tegen Hongarije. De middenvelder kopte in de 51e minuut een voorzet binnen en maakte 22 minuten later ook de 2-0. De assists kwamen van de invallers Sebastian Larsson en Kim Källström.

Zweden boekte door de doelpunten van Wernbloom een nette 2-0 zege. Het waren voor de AZ'er zijn eerste interlandgoals.