Groep D: het pure voetbal versus power en temperament

7 juni 2016, 09:00   Bijgewerkt: 6 juni 2016, 21:20
Foto: © ProShots

Nog drie nachtjes slapen en dan begint in Frankrijk de vijftiende editie van het EK voetbal. Voor het eerst sinds 1984, toen de Europese eindronde ook al in het wijnland werd gespeeld, is Oranje er niet bij. Niettemin is er genoeg om op vooruit te blikken. FCUpdate.nl gaat deze dagen alles zes de poules bij langs. Met in deel vier Groep D, waarin titelverdediger Spanje moet zien af te rekenen met Kroatië, Tsjechië en Turkije.

De historie van de landen op het EK voetbal

Samen met Duitsland is Spanje recordhouder wat betreft het aantal eindzeges op het EK voetbal. La Roja heeft dat met name te danken aan de afgelopen jaren, aangezien de laatste twee Europese eindrondes ten koste van finalisten Duitsland en Italië in Spaans voordeel uitvielen. Wat opvalt, is dat de Spanjaarden voor 1996 maar twee keer de poulefase overleefden. In 1964 werd bij het debuut direct het EK gewonnen, in 1984 was Spanje de runner-up.

Road to France

Spanje maakte haar status als torenhoge favoriet waar, door de groep met Slowakije, Oekraïne, Wit-Rusland, Luxemburg en Macedonië overtuigend naar zich toe te trekken, met een doelsaldo van 23-3. Bij Slowakije ging de regerend Europees kampioen met 2-1 onderuit, maar de rest van de duels werd gewonnen. Kroatië kreeg in een poule met onder meer Italië, Noorwegen en Bulgarije één punt in mindering wegens het veelbesproken hakenkruisincident, maar werd wel tweede achter de Italianen. Het verhaal van Tsjechië en Turkije kennen we. Beide ploegen wisten het dramatisch slechte Nederland achter zich te houden in de groep. De Tsjechen werden groepswinnaar, de Turken mochten achter IJsland en voor Oranje als beste nummer drie rechtstreeks naar het EK.

De blikvangers van de poule

Darijo Srna beschouwen wij al jarenlang als de meest herkenbare naam in de ploeg van Kroatië. Het is een echte leider, dat is mooi om te zien. De grootste voetballer, overigens klein van postuur, is zonder twijfel Luka Modric. Kan de spelmaker van Real Madrid zijn land naar een daverende verrassing dirigeren? Wij denken van wel, omdat hij spelers als Ivan Rakitic, Mario Mandzukic en Mateo Kovacic om zich heen heeft lopen.

De verwachtingen

fans supporters heksenketel

fans supporters heksenketel

Voorspelling

1. Spanje

2. Kroatië

3. Tsjechië

4. Turkije

[photo,92929,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen