Gemeente Enschede steekt FC Twente helpende hand toe

1 februari 2017, 14:43   Bijgewerkt: 1 februari 2017, 15:35
Foto: © ProShots

Het college van de gemeente Enschede is bereid om FC Twente uit de acute financiële problemen te helpen en is daarom met een nieuw plan gekomen. Het wil een pakket van 25,4 miljoen euro ter beschikking stellen aan de club. Een deel van dat bedrag is een lening, een ander deel een garantstelling.

Twee leningen, bij ING en XXIII Capital, hangen volgens de krant als een zwaard van Damocles boven het hoofd van FC Twente. Deze financiers moeten, gezien de hoge rente, zo snel mogelijk worden terugbetaald. Daarvoor heeft de club het geld niet, de gemeente steekt de helpende hand toe. Eigenbelang speelt daarbij, naast alle andere factoren, ook een rol. De schuld bij ING en XXII Capital kan FC Twente namelijk fataal worden en dan heeft ook de gemeente een probleem. "Als wij het pakket van 25,4 miljoen effectueren en de raad gaat akkoord, dan kunnen die leningen worden afgelost en gaan de rentelasten omlaag", zegt wethouder Eelco Eerenberg volgens AD Sportwereld. "Twente heeft nu het geld niet om het totale bedrag te betalen, dus er is geld nodig. Wij zitten er als gemeente nog steeds met 17 miljoen euro in, als Twente in maart niet aan de eisen van ING en XXIII Capital kan voldoen, dan hebben wij ook een probleem. Dus dit is goed voor ons en voor Twente."

Aanvankelijk werd gesteld dat de gemeente Enschede voor een bedrag boven de dertig miljoen euro garant zou moeten staan. Dat valt nu dus lager uit: "Dat het pakket is aangepast heeft simpelweg te maken met het feit dat het beter gaat met FC Twente. Er is minder geld nodig", legt Eerenberg uit namens het college.

Twente heeft zelf ook gereageerd op de situatie en benadrukt ook dat de bal nu bij de gemeenteraad ligt. "Om tot een gezonde financiële situatie te komen bij de club is een verdere herfinanciering van bestaande schulden onverkort noodzakelijk. De gemeentelijke garantstelling is daarin van levensbelang voor FC Twente. Dit scenario is de resultante van intensief overleg met het college van B&W. Het is nu aan de raad om tot een beslissing te komen", zegt financieel en operationeel directeur Erik Velderman op de clubwebsite.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen