Van Bronckhorst: "Het is altijd de wedstrijd van het jaar"

20 oktober 2017, 15:23
Foto: © ProShots

Feyenoord, Ajax óf beide topclubs worden misschien wel de grote verliezer van het weekend. De ploeg die de altijd beladen Klassieker niet wint, dreigt zeven of meer punten achter te komen staan op koploper PSV (Heracles Almelo-thuis). "Het is altijd de wedstrijd van het jaar. Die wil je sowieso winnen, en al helemaal op basis van de stand ook", zegt Giovanni van Bronckhorst.

De Klassieker

"Dit soort wedstrijden, het zijn de speciale wedstrijden in het seizoen. Voor mij ook", stelt de trainer van Feyenoord op de persconferentie in aanloop naar de 183ste Klassieker. "Dat voel je ook in de groep, en zo werk je er ook naartoe. Het is belangrijk om de afstand met PSV niet groter, en misschien wel kleiner, te maken. Vijf punten is een behoorlijk gat", realiseert Van Bronckhorst zich. PSV staat momenteel op 21 punten, Feyenoord en Ajax volgen op de tweede en derde plaats met zestien punten.

Er was een fase waarin Feyenoord het traditioneel lastig had in De Klassieker, maar in de afgelopen jaren kwam Feyenoord steevast prima voor de dag in het gevecht met Ajax. Toch bleef een overwinning vaak uit als er sprake was van een overwicht op het veld. "In de laatste jaren waren we vaak de betere ploeg met meer kansen dan de tegenstander, maar uiteindelijk hebben we maar twee keer gewonnen. Eén keer onder Ronald Koeman,  en één keer voor de beker. Voor de rest waren het gelijke spelen en verliespartijen. Maar we gaan zondag weer van onze eigen kracht uit en willen weer de winst pakken. Daar gaan we alles aan doen. Elke Klassieker is anders, maar de belangen zijn altijd hetzelfde, ongeacht de stand."

Gio vindt Ajax een geduchte titelconcurrent. "Hun kracht is dat het een voetballende ploeg is, met heel veel kwaliteit en spelers die het verschil kunnen maken. Voorin hebben ze veel snelheid en natuurlijk ook Klaas-Jan Huntelaar, die met zijn ervaring een hoop jongens met zich mee neemt. De kwaliteiten van Hakim Ziyech kent natuurlijk ook iedereen. Ajax is een ploeg die veel aan de bal wil zijn en goed kan voetballen. Maar dat zijn wij ook. In combinatie met strijd en passie moeten we kunnen winnen zondag", voorspelt Van Bronckhorst.

Problemen in de defensie

In aanloop naar De Klassieker kampt Van Bronckhorst met de nodige defensieve kopzorgen. Jan-Arie van der Heijden, Eric Botteghin en Renato Tapia zijn geblesseerd en hoogstwaarschijnlijk is ook Sven van Beek niet inzetbaar. Daardoor staat Kevin Diks mogelijk in het centrum. "Ik maak me natuurlijk wel zorgen over het feit dat we zoveel spelers kwijt zijn, met name in de achterhoede en het centrum daarvan. Er is de laatste weken een aantal spelers weggevallen. Daar baal ik wel van, ja", verzucht Van Bronckhorst.

Het hoort er ook bij als je veel wedstrijden speelt, weet Gio. Hij denkt wel dat Feyenoord genoeg rust heeft gehad na de 1-2 nederlaag tegen Shaktar Donetsk in de Champions League. "Vandaag (vrijdag, red.) zag ik toch weer de frisheid en gretigheid van de jongens, die ik in de wedstrijd tegen Shaktar ook zag. De jongens hebben het goed opgepakt. Met Nicolai Jørgensen als aanvaller, een echte spits, erbij scheelt het natuurlijk ook. Ik denk dat we daarom ook aardig voor de dag kwamen tegen Shaktar. Vooral de start was goed. Zo'n wedstrijd moet je natuurlijk ook wel zo stormachtig beginnen. Dat geldt ook voor zondag. We kunnen een heel hoop goede dingen meenemen. Het zijn leerzame wedstrijden. Je leert te spelen tegen een goede tegenstander, onder veel druk. Dat is goed voor de spelers. Fysiek zal het geen probleem zijn. Dat was bij AZ-uit na Napoli ook niet zo (0-4 winst, red.)."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen