Ajax wint na historische helft van zeer zwak Feyenoord

27 oktober 2019, 18:37   Bijgewerkt: 27 oktober 2019, 21:41

Ajax heeft een uitstekende zondag gehad in de Eredivisie. Eerst zag het concurrent PSV verliezen tegen AZ (0-4) en vervolgens speelde het zelf een historisch eerste helft tegen Feyenoord. Met uitblinkers David Neres en Hakim Ziyech - en eigenlijk heel Ajax - werd De Klassieker voor de pauze beslist en deed het de aartsrivaal uit Rotterdam veel pijn. Dat het 4-0 bleef, zal uiteindelijk zelfs een opluchting zijn voor Jaap Stam. 

Met Neres én Quincy Promes begon Ajax anders dan midweeks in de Champions League aanvallend op het middenveld, waarbij Donny van de Beek als controleur fungeerde naast Lisandro Martínez. Maar ook Feyenoord kwam, anders dan de eerder geopperde 5-3-2 mogelijkheid, aanvallend voor de dag: Steven Berghuis was opgesteld op het middenveld, achter een voorhoede met Luciano Narsingh, Nicolai Jørgensen en Luis Sinisterra. Het was Berghuis die direct met hoog drukzetten op Joël Veltman een corner verdiende voor Feyenoord, maar die was ongevaarlijk en dat bleef lang het enige wapenfeit van de Rotterdammers. 

Juist in de fase dat Feyenoord, bij wie Rick Karsdorp bij beide treffers niet vrijuit ging en sowieso de gehele achterhoede schutterde, wat meer aan aanvallen mocht denken en zelfs scoorde via Jens Toornstra - die treffer viel op het moment dat er net voor buitenspel werd gefloten -, sloeg de motor van Ajax weer aan. Uit een combinatie met Tadic stiftte Neres op heerlijke wijze aan alle Feyenoordse aanvallende intenties een einde, terwijl direct daarna Donny van de Beek een van richting veranderd schot Sergino Dest binnnekopte: 4-0. Nog nooit stond Ajax tegen Feyenoord in de pauze met die score voor, überhaupt was het in 1957 (tegen Elinkwijk) voor het laatst dat de Rotterdammers in de pauze zo ruim achterstonden.

Dat lukte in de score aardig, al was dat vooral te wijten aan slordigheden in de laatste fase bij het oppermachtige Ajax. Ziyech (redding Vermeer en naast), Neres (zijnet) en Van de Beek (Vermeer, zijnet en over) waren dicht bij de vijfde goal, die uiteindelijk niet meer viel. Ajax, bij wie Ryan Gravenberch, Edson Alvarez en Lassina Traoré invielen, verslapte in de slotfase nog wel en liet Feyenoord een aantal keer gevaarijk counteren, maar de Rotterdammers waren net als Ajax in de tweede helft onzorgvuldig in de laatste fase.

De Ajax-fans hadden dolgraag nog een slotakkoord gezien na de geweldige eerste 45 minuten, maar zagen kritisch als altijd toe hoe dat in het tweede bedrijf niet meer lukte. De wisselingen van Stam hadden gewerkt en bovendien was Ajax zelf te slordig aaan de bal. En dus bleef het 4-0, waardoor Ajax niet alleen koploper met zes punten voorsprong op PSV en AZ (en vijftien (!) op Feyenoord) is, ook is de formatie van Erik ten Hag de meest scorende ploeg in de Eredivisie en incasseert het de minste treffers. In alle opzichten was het een bijzonder mooie speelronde en historische helft in De Klassieker voor Ajax en een rampzalige voor nummer elf Feyenoord. Houdt Stam het hoofd boven water in Rotterdam-Zuid na deze afstraffing?

Opstellingen en beoordelingen* 

Ajax: Andre Onana 6; Sergiño Dest 7.5 (82. Edson Álvarez -), Joël Veltman 6.5, Daley Blind 8, Nicolás Tagliafico 8; Donny van de Beek 7, Quincy Promes 8.5, Lisandro Martínez 5.5; Hakim Ziyech 8 (74. Ryan Gravenberch -), Dusan Tadic 7, David Neres 8

Feyenoord: Kenneth Vermeer 6.5; Rick Karsdorp 3, Eric Botteghin 4.5, Marcos Senesi 4.5, Ridgeciano Haps 5; Jens Toornstra 5, Steven Berghuis 4.5 (46. Renato Tapia 6), Leroy Fer 2.5 (59. Sam Larsson 5); Luciano Narsingh 3 (74. Lutsharel Geertruida -), Nicolai Jørgensen 5.5, Luis Sinisterra 3.5

Man of the match: Quincy Promes

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen