Oranje op rapport: onvoldoende voor de backs, geen uitblinkers

19 november 2020, 08:58   Bijgewerkt: 19 november 2020, 23:26

Het Nederlands elftal boog gisteravond pas in de slotfase de vroeg opgelopen achterstand om tegen Polen. Daar had de ploeg van bondscoach Frank de Boer weinig aan, aangezien Italië zich uiteindelijk plaatste voor de Final Four. Toch zal De Boer weer veel hebben opgestoken van deze interland. Zoals gebruikelijk legt FCUpdate.nl de Oranje-spelers langs de meetlat.

Tim Krul - 6

De sluitpost van Norwich City kreeg net als tegen Bosnië het vertrouwen onder de lat en maakte een betrouwbare indruk. De penaltykiller deed geen gekke dingen, maar moest wel al na zes minuten vissen. Daar kon Krul, die op een paar momenten na een rustige avond beleefde, zelf weinig aan doen. Daardoor lijkt de Championship-keeper. ieder geval gedurende de afwezigheid van de geblesseerde Jasper Cillessen, zich te hebben verzekerd van een basisplaats.

Hans Hateboer - 4,5

Wat is dat toch met de marathonman in Oranje, die bij Atalanta wekelijks een van de uitblinkers is? Opnieuw gaf Frank de Boer de rechtsback het vertrouwen, maar gaf hij niet thuis. Met zijn slechte inworp en daaropvolgend balverlies stond Hateboer aan de basis van de enige Poolse treffer. Zijn directe tegenstander Kamil Jozwiak kon het hele veld oversteken en de bal in het doel prikken. Ook in aanvallend opzicht was zijn inbreng pover.

Stefan de Vrij - 6

De Vrij speelde een redelijke interland en bleef knap overeind tegen superspits Robert Lewandowski. De ster van Bayern München kwam in de 45 minuten die hij meedeed nauwelijks in het spel voor, wat zeker op het conto van De Vrij geschreven kan worden. Toch zal De Boer zich met De Vrij als vervanger van Virgil van Dijk niet volledig rijk rekenen. Het gemis van de aanvoerder is enorm, in verdedigend én coachend opzicht. Die schoenen zijn voor de verdediger van Inter nooit te vullen.

Daley Blind - 5

Patrick van Aanholt - 4,5

Al jaren is Van Aanholt een gewaardeerde kracht bij Premier League-club Crystal Palace, iets wat hem een standaard plek in de selectie van Oranje oplevert. Tegen Polen werd duidelijk waarom de ex-speler van Vitesse niet ook de vaste linksback van het Nederlands elftal is. Van Aanholt kon aanvallend weinig brengen en had defensief zijn handen vol aan de Poolse uitblinker Premyslaw Pacheta. Werd tien minuten voor tijd naar de kant gehaald voor Owen Wijndal, die deze interlandperiode nadrukkelijk heeft gesolliciteerd naar een basisplaats.

Davy Klaassen - 5,5

Georginio Wijnaldum - 6

Frenkie de Jong - 6,5

Toonde zich opnieuw de vormgever van Oranje. Sprankelend zoals we van De Jong gewend zijn, was het bij lange na niet. Toch zette hij het aanvalsspel van het Nederlands elftal weer naar zijn hand en stond hij met zijn balverplaatsingen vaak aan de basis van een kans. Ook was hij heersend in de duels. Toch had De Jong zichzelf voor rust op het scoreformulier moeten schieten. De middenvelder van FC Barcelona dook op voor de doelman, maar bewees maar weer eens  geen koele afmaker te zijn.

Calvin Stengs - 6,5

Vooral voor rust liet Stengs de mensen thuis op de bank met regelmaat smullen. Met een heerlijke voorzet dacht hij een wonderschone assist te geven op Donyell Malen, maar de spits kopte de bal naast. Na de pauze verdween Stengs uit beeld en was hij niet meer bij machte een gaatje te vinden in de Poolse muur. Zijn vervanger en concurrent Steven Berghuis deed dat wel: zijn hoekschop werd binnengekopt door Wijnaldum. Stengs zal er op de bank stiekem van hebben gebaald.

Donyell Malen - 6

Er kwam veel dreiging van hem af, maar de hierboven genoemde kans moet op dit niveau een doelpunt opleveren. Malen kopte naast, waardoor hij na zes interlands nog altijd pas op één treffer staat. Met Malen in de punt was de voorhoede van Oranje wel een stuk minder onvoorspelbaar. Zijn beweeglijkheid en flexibiliteit om met Memphis van positie te wisselen, zorgde regelmatig voor vraagtekens bij de Polen. Zeker tegen een aanvallend ingestelde tegenstander kan een formatie mét Malen een doorslaand succes zijn.

Memphis Depay - 6,5

Invallers

Denzel Dumfries - 6,5

Zoals eigenlijk altijd bracht Dumfries de nodige energie binnen de lijnen. De aanvoerder van PSV loste de ongelukkig spelende Hateboer na een uur spelen af en kende opnieuw een redelijk optreden. Dumfries deed deze interlandperiode geweldige zaken in de concurrentiestrijd om een vaste basisplek. Was na zijn invalbeurt tegen Spanje de uitblinker en lijkt tijdens de volgende interlandperiode verzekerd van een plaats bij de eerste elf.

Steven Berghuis - 6,5

Hielp Oranje met zijn scoringsdrift kort voor tijd over het dode punt heen. Een fraaie uithaal draaide net iets te ver weg van de kruising, anders had Berghuis dan eindelijk voor zijn eerste goal in dienst van Oranje getekend. Toch werd hij na afloop opnieuw bejubeld. Met een scherp aangesneden hoekschop bereikte hij kort voor tijd Wijnaldum, die de wedstrijd in het voordeel van Nederland besliste.

Donny van de Beek - 5,5

De grootste verliezer van deze interlandbreak. Was in oktober nog basisklant, maar moest nu zijn plekje afstaan aan de meer solide Klaassen. De Boer lijkt te opteren voor een middenveld met ten minste één controleur, waarbij het gaat tussen Klaassen en de geblesseerde Marten de Roon. Van de Beek, die tegen Polen in de twintig minuten die hij meedeed niet kon overtuigen, lijkt te moeten concurreren met aanvoerder Georginio Wijnaldum. Dat lijkt een strijd die hij niet kan gaan winnen, zeker gezien het feit dat hij het bij Manchester United nog te vaak met een reserverol moet doen.

Owen Wijndal - 6

Werd eveneens twintig minuten voor tijd binnen de lijnen gebracht om iets te forceren voor het Poolse doel. Wijndal speelde zeer verdienstelijk tegen Spanje, was sterk tegen Bosnië en maakte ook tegen Polen weer een prima indruk. Zal met een heerlijk gevoel terugkeren naar AZ, waar hij zich de komende maanden zal moeten ontwikkelen tot een speler die Oranje moet helpen aan succes op het EK.

Luuk de Jong

Speelde te kort voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen