Het jaar van... sc Heerenveen: tevredenheid dankzij topstart

28 december 2020, 19:00

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2020 zitten erop. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale, zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om de balans per club over te maken. In deel IX: sc Heerenveen.

Is er in de geschiedenis van de Eredivisie een ploeg geweest die alle oefenwedstrijden in de zomer verloor, om vervolgens met drie zeges aan het seizoen te beginnen? Vermoedelijk kan alleen sc Heerenveen dat zeggen. De Friezen kenden een rommelige en hopeloze voorbereiding, die zich kenmerkte door een selectie die lang niet op orde was. Pas laat in de voorbereiding kwamen de echte aanwinsten en dat werkte de fans behoorlijk op de zenuwen.

Het duurde lang totdat technisch manager Gerry Hamstra de echte versterkingen vond. De selectie was in de voorbereiding lange tijd niet op orde en Hamstra had uiteindelijk het geld van de transfer van Chidera Ejuke nodig om toe te kunnen slaan op de markt. De verwachtingen waren zodoende laaggespannen bij de fans en de staf, maar Heerenveen begon juist erg goed aan het seizoen. 

Wat opviel aan het jaar van Heerenveen, was dat het verlies van sterkhouders als Sven Botman, Ejuke en Hicham Faik goed opgevangen werd. Revelaties waren de oude bekende Henk Veerman die er lustig op los scoort, verdediger Jan Paul van Hecke en dribbelaar Oliver Bautista Meier. Grote vedette was zowel in het begin van het jaar 2020 als het einde uiteraard Joey Veerman, die vermoedelijk bezig is aan zijn laatste maanden in Friesland. Kan hij Heerenveen naar de play-offs om Europees voetbal dirigeren? Als Heerenveen dat haalt, is er uiteraard sprake van een knap seizoen van Jansen en co.

Hét hoogtepunt: seizoensstart en eerste seizoenshelft

Vlak voor de seizoensstart van sc Heerenveen was het chagrijn groot bij sc Heerenveen. Dat de voorbereiding dramatisch was verlopen, was nog lichtjes uitgedrukt. Het elftal was weggespeeld door De Graafschap, er was geen enkele verdedigende zekerheid en na opnieuw het vertrek van een aantal sterspelers, leek het moment daar: Heerenveen zou meedoen in de strijd onderin het rechterrijtje. Niets bleek minder waar en na drie duels stond de ploeg van Johnny Jansen zelfs even aan kop. In de wetenschap dat de Friezen nog veel meer spelers hadden willen halen, was de eerste seizoenshelft en de start al met al uitstekend voor sc Heerenveen. 

{image[343803][right-half][]}De beste aankoop: Jan Paul van Hecke

We hadden hier natuurlijk voor de comeback van Henk Veerman kunnen gaan, maar kiezen toch voor Van Hecke. Wat hij presteert, is zeer knap. Vanuit de amateurs van VV Goes voegde hij zich in 2018 bij NAC Breda, waar hij grote indruk maakte achterin. Het leverde hem een transfer naar Brighton & Hove Albion op, dat hem verhuurde aan Heerenveen. Een welbewuste keuze van Van Hecke, die het grote geld van AS Monaco links liet liggen. In het Abe Lenstra Stadion is hij wekelijks een uitblinker en het is knap dat hij de lastige erfenis van de vertrokken Botman op zich nam: Van Hecke komt er wel.

De tegenvaller: Joaquín Fernández

Dat de naam Joaquín Fernández niet direct een belletje doet rinkelen, zegt genoeg. De 21-jarige verdediger uit Uruguay kwam vooralsnog niet verder dan zeven wedstrijden als bankzitter en speelde nog geen minuut in de Eredivisie. Heerenveen schotelde hem in de zomer een driejarig contract voor na zijn komst van RA River Plate, maar echt veel plezier hebben de Friezen nog niet aan hem beleefd. De 'voetballende verdediger' is vooralsnog een regelrechte miskoop, of kan hij het tij nog keren na de winter? Op basis van zijn optredens in de voorbereiding, lijkt het daar niet bepaald op. 

De doorbraak van: Rodney Kongolo

Eredivisie-cijfers

Duels: 22

Zeges: 6

Gelijke spelen: 7

Nederlagen: 9

Doelcijfers: 34 voor, 40 tegen

Grootste zege: sc Heerenveen - FC Emmen 4-0 (24 oktober 2020)

Grootste nederlaag: Ajax - sc Heerenveen 5-1 (18 oktober 2020)

Topscorer: Henk Veerman (9)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen