Nieuwe regel door Brexit: geen jeugdspelers meer naar Engeland

2 januari 2020, 15:42
Foto: © ProShots

Door de Brexit is het voor Britse clubs niet meer mogelijk om minderjarige spelers uit EU-landen aan te trekken. Spelers als Nathan Aké, Karim Rekik en Patrick van Aanholt maakten eerder wel die overstap, maar dat is vanaf dit jaar verleden tijd. Het lijkt een zegen voor het Nederlandse voetbal, al betekent het voor zaakwaarnemers een derving aan inkomsten.

Vanuit Nederland is Nathan Aké de enige die een echt succesverhaal wordt. Nadat hij in 2011 van Feyenoord overstapte naar Chelsea, belandde hij via Bournemouth bij Manchester City. Ook Javairo Dilrosun waagde stap van Ajax naar Manchester City, maar maakte ondanks grote verwachtingen nooit zijn opwachting in de hoofdmacht. De international van Jong Oranje is nu actief voor Hertha BSC. "Natuurlijk is het je droom als je Ajax op je zestiende verruilt voor City", zegt Dilrosun in gesprek met de Volkskrant. "Al wist ik vantevoren dat het moeilijk zou worden. "Nederlandse clubs laten meer ­talenten doorstromen naar het eerste, dat klopt. Maar ik ken ook zat jongens die bij Ajax bleven en nu in de eerste ­divisie spelen of alleen nog maar met vrienden in de zaal voetballen."

Dilrosun roemt de faciliteiten bij Manchester City, maar dacht ook wel eens aan Ajax als het niet lekker liep in Engeland. "Maar in Amsterdam lag meer verleiding op de loer, chillen met vrienden, meisjes. In Manchester was ik puur op voetbal aangewezen", zegt de aanvaller. "Wie weet keer ik ooit terug naar Engeland, ik geld nu als een 'zelfopgeleide speler' door mijn jaren bij City, daarvan moeten de Engelse clubs er een aantal in de selectie hebben zitten. Dat is echt een voordeel. Jammer dat de talenten van nu niet meer vroeg die overstap kunnen maken."

Zaakwaarnemer Jan de Visser van managementkantoor Juzzt Football denkt dat de nieuwe regel in Groot-Brittanië een derving aan inkomsten betekent voor zijn beroepsgroep. "De Engelse markt bepaalt alles: de transfersommen, de salarissen, de commissies", zegt De?Visser. Zelf begeleidde hij overigens nooit een Nederlandse minderjarige speler in Engeland. "Veel jongens, zelfs de toptalenten, keren snel ­gedesillusioneerd terug uit het buitenland. Natuurlijk zullen ze niet toegeven dat ze beter een andere keuze hadden kunnen maken. Maar je zit daar vaak ­alleen en die topclubs zijn zo rijk dat ze liever erkende kwaliteit kopen dan een jeugdspeler inpassen. Die jonge jongens zijn vaak handelswaar voor ze." Mohammed Sinouh, directeur bij ICM/Stellar Sports, ziet vooral voordelen aan de nieuwe regeling. "Het scheelt een hoop concurrentie, ook op de Scandinavische spelersmarkt waar veel Nederlandse clubs zelf jonge spelers vandaan halen", zegt Sinouh die onder andere Timothy Fosu-Mensah (Manchester United) en Tahith Chong (door Manchester United verhuurd aan Werder Bremen) onder zijn hoede heeft.

Volgens Henk van Stee, technisch directeur bij Sparta, moet er ondanks de nieuwe regel niet te vroeg gejuicht worden. "De vrees is er dat de Engelse clubs de mazen in de wet zullen vinden. Die willen dit businessmodel behouden."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen