Schmidt overweegt switch: "Optie om in 4-3-3 te starten"

4 februari 2021, 23:14

PSV-trainer Roger Schmidt overweegt serieus om het 4-2-2-2-systeem (tijdelijk) los te laten. De laatste duels ging het beter met de Eindhovenaren zodra de Duitser besloot om 4-3-3 te gaan spelen en wat wisselingen doorvoerde. "Het is een optie om in 4-3-3 te starten, dat hebben we ook al een paar keer gedaan."

Dat vertelt Schmidt tegenover Voetbal International. "Soms is het ook beter. Het ligt aan de tegenstander en de spelers die we beschikbaar hebben, want we hebben ook jongens die heel goed zijn in een 4-2-2-2-systeem. Voor mij zit er niet zo'n groot verschil tussen de twee formaties. Het is niet zo dat een formatie onze manier van voetballen compleet verandert", vindt de oefenmeester.

"Het staat iets anders, maar het idee blijft hetzelfde. Het gedrag van de spelers in de pressing als ook in balbezit verandert ook maar heel weinig. Doordat de mindset nagenoeg hetzelfde blijft, kunnen we het in wedstrijden variëren. Als we 4-3-3 spelen, is voor Érick Gutiérrez verdedigende middenvelder de beste positie. Maar op dit moment is hij nog niet honderd procent, hij is er een half jaar uit geweest door een enkelblessure. Guti is op de goede weg, hij is momenteel een goede reserve en we bouwen hem langzaam op", zei Schmidt over de Mexicaan van de Eindhovenaren.

Hoewel vooral de omschakelingen PSV veel pijn deden de laatste weken, vindt Schmidt de restverdediging niet per se een probleem. "We hebben het heel vaak heel goed gedaan. In veel wedstrijden zijn we in staat gebleken om aanvallend voetbal te spelen en tevens goed voorbereid te zijn op de counters. Ik denk zelfs dat het een kracht van ons is, alleen niet tegen Feyenoord. Maar om eerlijk te zijn kwam alleen het derde doelpunt van hen uit een echte counter. De drie tegengoals zijn makkelijk te verklaren. Bij de eerste moeten we de ruimtes in het strafschopgebied beter bezetten. Bij de tweede waren we te laat om Steven Berghuis van schieten af te houden, terwijl we weten dat hij vanaf rechts naar binnen snijdt om met links te schieten. En het derde doelpunt valt na balverlies in de counter waarbij we een aantal slechte beslissingen in de restdefensie namen." 

Blessure-update

Het speelt ook mee dat PSV met heel veel blessures kampt momenteel. "Cody Gakpo en Mario Götze komen terug van blessures. Ik weet niet of ze zaterdag al tegen FC Twente weer kunnen spelen, anders dan zal het de week erna zijn. Noni Madueke duurt nog wat langer. Maar verder zijn we in een goede conditie", aldus de Duitser. "Het is nu alleen niet het moment om over de titel te praten. Het klopt dat er nu een gat is met Ajax en het is duidelijk dat zij de grote favoriet zijn. Wij moeten ons eerst richten op de thuiswedstrijd tegen FC Twente, onze punten halen en dan zien we verder wel wat er gebeurt."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen