Jol: "Zo denderend is het niveau van onze scheidsrechters niet"

7 juli 2021, 10:26

Dick Jol is van mening dat we in Nederland niet zo moeten overdrijven als het over het niveau van onze scheidsrechters. De voormalig toparbiter is zeer te spreken over Björn Kuipers en Danny Makkelie, die hoge ogen gooien op het EK. Jol noemt dat in gesprek met het Algemeen Dagblad echter incidenten.

Kuipers (finale) en Makkelie (halve finale) fluiten uitstekend op het EK en dat ziet Jol ook. "Alle lof voor Makkelie en Kuipers", vertelt hij tegenover het AD. "Ze lezen de wedstrijd goed, verstaan de kunst van het communiceren en het flexibel zijn. Maar laten we alsjeblieft niet overdrijven. Zo denderend is het niveau van onze scheidsrechters helemaal niet. Makkelie en Kuipers staan op de Mount Everest. Alles wat achter die twee komt, zal nooit hoger komen dan het dal."

Jol vindt de rol van de VAR binnen Nederland veel te groot worden. "Onze scheidsrechters zijn poppen, die zich veel te veel laten leiden door de VAR. De enige die dit niet doet, Bas Nijhuism slaat juist weer door naar de andere kant. Die bepaalt gewoon zijn eigen regels. En dat kan natuurlijk ook niet", aldus de Hagenaar, die zelf ook belangrijke wedstrijden floot. Zo was hij scheidsrechter op het EK van 2000 en floot hij in 2001 de finale van de Champions League.

De 65-jarige oud-scheidsrechter ziet dat er in Nederland het nodige moet gebeuren om ook in de toekomst grote scheidsrechter te houden. De loopbaan van Kuipers (48) lijkt er immers voor een groot deel op te zitten. Jol ziet niet snel een opvolger. "Qua opleiding en coaching moet er nog heel veel gebeuren, willen we in de toekomst meer authentieke en onafhankelijke scheidsrechters zoals Makkelie en Kuipers krijgen. Voorlopig zie ik ze niet."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen