Transferweekje: Van Gaal, traditionele top drie en chaos bij Barça

10 juli 2021, 12:00

Het EK is in volle gang, maar ook op de transfermarkt is het druk. De transfermarkt is sinds donderdag open, waardoor clubs hun selectie voor het nieuwe seizoen nu echt kunnen samenstellen. Een overzicht van de meest aannemelijke, terugkerende geruchten en verhalen van de afgelopen zeven dagen uit binnen- en buitenland.

Toch weer Van Gaal

Veruit de meest besproken 'transfer' van de afgelopen week was die van Louis van Gaal. De KNVB is in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach toch weer uitgekomen bij de 69-jarige, eigenlijk gepensioneerde oefenmeester. Volgens de NOS vlogen directeuren Nico-Jan Hoogma en Eric Gudde deze week naar Van Gaals woning in Portugal om de voorwaarden van een derde termijn als bondscoach te bespreken. "Dit gaat natuurlijk honderd procent door", bevestigde Valentijn Driessen, die daarbij aangaf dat reserve-opties Giovanni van Bronckhorst en 'een buitenlandse trainer' niet nodig zullen zijn. Zijn krant, De Telegraaf, sprak daarnaast tegen dat de spelers tegen de komst van Van Gaal zijn. De verwachting is dat hij volgende week gepresenteerd zal worden als de man die Oranje naar het WK 2022 in Qatar moet loodsen.

Investeringen bij Feyenoord

Als het aan de beleidsbepalers bij Feyenoord ligt, dan komen er investeerders die geld in de A-selectie gaan pompen. Het zou zelfs gaan om zo'n tachtig (!) miljoen euro, maar wel onder één voorwaarde: er moeten eerst spelers vertrekken. Nicolai Jørgensen met een salaris van 1,7 miljoen euro moet weg, Liam Kelly wil men nog van af en vermoedelijk zal ook Steven Berghuis de club verlaten. Met het vertrek van die spelers komt er ruimte vrij in het salarishuis, waardoor men zich kan richten op versterkingen. Met alleen Marcos Senesi is er maar één centrale verdediger voor Arne Slot, de contracten van Lutsharel Geertruida en Justin Bijlow moeten worden verlengd, er is een goede spits nodig en nog veel meer. Of het meteen tachtig miljoen euro zal zijn, is maar de vraag, maar investeringen bij Feyenoord zijn – na een verdere schoonmaak – broodnodig zijn.

Transferzomer in Amsterdam

Het is inmiddels niet meer de vraag of, maar wanneer Steven Berghuis de overstap naar Ajax maakt. Worden de laatste plooien gladgestreken, dan draagt de Feyenoord-aanvoerder volgend seizoen het shirt van de aartsrivaal om de schouders. Daarmee zijn de Amsterdammers nog niet klaar op de transfermarkt, want er wordt gemikt op de komst van een andere buitenspeler: Kamaldeen Sulemana. Of hij komt, is nog maar zeer de vraag. De Ghanese aanvaller was onlangs op bezoek bij Stade Rennes en moet zijn keuze maken. Mogelijk gaat Ajax ook nog op zoek naar een extra spits achter Sébastien Haller, al is de van FC Twente teruggekeerde Danilo ook een optie. Daar tegenover staat het mogelijke afscheid van David Neres, die volgens Freek Jansen van Voetbal International op de nominatie staat om te vertrekken. Hetzelfde geldt voor Nicolás Tagliafico. Bovendien zijn keeper André Onana en Kjell Scherpen hard op weg naar de uitgang.

PSV'ers enorm in trek

PSV hoopt het gat met Ajax te verkleinen, maar moet tegelijkertijd vrezen voor een exodus. Er liggen namelijk een hoop spelers goed in de markt. Allereerst Denzel Dumfries, die na een uitstekend EK kan kiezen tussen Inter en Everton. Donyell Malen kan zich ook opmaken voor een toptransfer, want hij geniet belangstelling van onder meer Borussia Dortmund en Liverpool. PSV zal het vertrek van het tweetal niet tegenhouden. Noni Madueke en Cody Gakpo willen de Eindhovenaren echter niet laten gaan. Madueke, die tot nu toe een uitstekende voorbereiding draait, wordt aan onder meer Borussia Dortmund gelinkt. Gakpo heeft volgens het Eindhovens Dagblad de interesse van Lille OSC en Bayern München gewekt. PSV laat hem echter niet voor minder dan dertig miljoen euro gaan. En aangezien er vorig jaar een bod van twintig miljoen euro is gedaan, is het niet ondenkbaar dat een club dat bedrag op tafel wil leggen.

Chaos bij Barcelona

Een terugkerend thema in deze rubriek: de chaotische situatie bij FC Barcelona. Nog altijd is het onzeker of Lionel Messi voor de Catalaanse grootmacht blijft behouden. Een langer verblijf van de zesvoudig Gouden Bal-winnaar heeft nogal wat voeten in aarde. Deze week werd duidelijk dat Barça nog veel meer spelers van de hand moet doen om Messi langer te binden. Dat heeft alles te maken met de salarislimieten waaraan de club moet voldoen. Slachtoffer van de situatie wordt mogelijk Antoine Griezmann, die zelf eigenlijk helemaal niet wil vertrekken. Ronald Koeman [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/387367/koeman-sluit-zomers-vertrek-van-griezmann-niet-uit/,_blank,houdt al rekening] met een vertrek van de man van honderdtwintig miljoen euro. Naast de Franse aanvaller worden ook Miralem Pjanic, Neto Murara, Martin Braithwaite, Samuel Umtiti, Philippe Coutinho richting de uitgang geduwd. Het zijn en blijven spannende weken in Barcelona.

Keeperscarrousel

Dat de transferzomer nu tegen het einde van het EK echt op gang begint te komen, blijkt uit het domino-effect dat in gang is gezet na de verhuur van AS Roma-doelman Pau Lopez aan Olympique Marseille. Zijn vervanger moet namelijk Rui Patricio van Wolverhampton Wanderers worden, die op zijn beurt vervangen moet worden door José Sá van Olympiakos. Laatstgenoemde transfers zijn nog niet rond, maar als dit gebeurt, dan is AZ de volgende club die op zoek kan naar een nieuwe doelman. Marco Bizot staat namelijk hoog op de nominatie om de vrijkomende vacature bij Olympiakos te vervullen. Ook AZ zal dan door moeten schakelen. Onder meer Sparta-goalie Maduka Okoye wordt aan de club gelinkt. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen