Nieuw in Eredivisie: publiek kijkt mee bij VAR-beslissingen

26 augustus 2021, 11:40   Bijgewerkt: 26 augustus 2021, 14:52

De VAR-herhalingen zijn vanaf komend Eredivisie-weekend ook live in de stadions te zien. Specifiek gaat het hierbij om de beelden op basis waarvan de arbitrage een eerdere beslissing wijzigt. 'Het publiek kan zo op de schermen zien wat de reden van de herziening is, zodat het ook in het stadion duidelijk is waarom er door de VAR is ingegrepen', lichten de Eredivisie en de KNVB toe.

Het is dus niet zo dat tijdens de check de beelden ook direct zichtbaar zijn in de stadions. De beelden verschijnen pas na de herziening van een beslissing op advies van de videoscheidsrechter. Het KNVB Replay Center levert de video-feed van het betreffende moment aan en bepaalt de thuisspelende club uiteindelijk of de feed ook vertoond wordt op de stadionschermen. Niet in alle stadions is dit technisch mogelijk.

Met deze ontwikkeling gaat de wens om publiek meer bij VAR-besluiten te betrekken, in vervulling. 'Sinds de komst van de VAR is één van de belangrijkste verbeterpunten om het publiek in de stadions beter te informeren over VAR-situaties. Sinds oktober 2019 wordt bij VAR-momenten al via korte teksten op de videoschermen aangegeven wanneer er sprake is van een VAR-check en wat de uitkomst van deze VAR-check is. Het vertonen van een video op de schermen is een nieuwe manier om het publiek zo optimaal mogelijk te informeren', aldus de Eredivisie en de KNVB in een gezamenlijke toelichting.

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen