PSV en Ajax in top tien meest waardevolle opleidingen Europa

28 februari 2022, 15:57
PSV en Ajax in top tien meest waardevolle opleidingen Europa

Nederland staat in Europa bekend als opleidingsland. De prestaties in Europees opzicht waren de afgelopen jaren vaak niet om over naar huis te schrijven, maar toch bleek de Eredivisie voor veel spelers wel een mooi opstapje naar de topcompetities. De opleidingen van PSV en Ajax staan zelfs in de top tien van de Europese opleidingen die het meeste geld opleverden.

Dat blijkt uit de cijfers van CIES Football, een databureau gespecialiseerd in voetbalstatistieken. Het bureau heeft alle inkomsten van verkochte spelers uit de eigen jeugdopleiding sinds 2015 berekend en daarin staat Ajax op de vierde plek en PSV vertegenwoordigt de achtste plek. AS Monaco voert de lijst aan. De Franse club heeft maar liefst voor 246 miljoen euro aan zelf opgeleide spelers verkocht in zeven jaar tijd.

Real Madrid volgt op de tweede plek met 236 miljoen euro en het Olympique Lyonnais van Peter Bosz completeert het podium met 228 miljoen euro. Ajax grijpt net naast het eremetaal, maar doet het met 211 miljoen euro ook uitstekend. Met name de transfer van Matthijs de Ligt had daar een groot aandeel in, die was namelijk verantwoordelijk voor 41% van dat bedrag. PSV staat op de achtste plek met 142 miljoen. Memphis was de grootste klapper voor de Eindhovenaren.

Lees ook: Beste opleiding Nederland? 6 van 7 jeugdteams PSV winterkampioen

AZ komt terug op de 23e plek met 72 miljoen euro (Myron Boadu leverde het meest op). Feyenoord staat vijf plekken lager met 61 miljoen, waarvan Rick Karsdorp het meest waardevol was. Opvallend is dat een grootmacht als Bayern München pas op plek 48 terug te vinden is en hun hele opbrengst van jeugdspelers (38 miljoen euro) komt van één speler: Mats Hummels.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen