Afellay en Van Hooijdonk zijn het eens: opstellingkeuze Heitinga was onbegrijpelijk

26 februari 2023, 23:50   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het besluit van John Heitinga om Calvin Bassey te passeren tegen Vitesse (1-2 zege) stuit op onbegrip bij de analisten van Studio Voetbal. Zowel Ibrahim Afellay als Pierre van Hooijdonk vond Bassey bij uitstek geschikt om de gevaren van Vitesse te beperken, maar de Nigeriaan mocht pas aan het begin van de tweede helft invallen bij Ajax.

Heitinga koos voor een achterhoede met Devyne Rensch, Jurriën Timber, Edson Álvarez en Owen Wijndal. Toen Bassey na de pauze binnen de lijnen kwam als vervanger van Steven Bergwijn, schoof Edson Álvarez door naar het middenveld. Op dat moment stond het 1-1. Afellay zag met name in de eerste helft 'het terugkerende probleem' weer opdoemen.

"Ajax is gewoon verschrikkelijk kwetsbaar met ruimtes in de rug en in de omschakeling. Vandaag bleek dat ook weer", zei de voormalig middenvelder. Hij toonde beelden van enkele aanvallen van Vitesse waarbij er grote ruimtes lagen in de achterhoede van Ajax. "Moet je eens kijken: de beelden spreken voor zich. Zoveel ruimte geven ze weg."

Lees ook: Van Hanegem adviseert: 'Hij moet tegen de Ajax-fans zeggen: ik ben een totale miskoop'

"In de rust heeft hij (Heitinga, red.) het moeten omzetten met Bassey", merkte Afellay. "Ik heb al vaker gezegd dat Bassey aan de bal erg kwetsbaar is, maar hij voegt verdedigend heel veel toe zonder de bal. Hij is fysiek sterk en snel. Dan zou ik eerder voor hem centraal kiezen om wat zekerheid in te bouwen."

Van Hooijdonk sloot zich daar volledig bij aan. "Het zou toch niet heel vreemd zijn geweest om met Bassey te beginnen? Je kent de kwaliteiten van Vitesse, Manhoef is een plaag voor elke ploeg omdat hij razendsnel is", aldus de oud-spits. "In de afgelopen weken hebben ze steeds dit probleem gehad en moest Bassey het repareren. Dat lukte dan ook. Dan moet je tegen Vitesse met soortgelijke wapens, een soort Sheraldo Becker van Union Berlin (waarvan Ajax donderdag verloor in de Europa League, red.), en dan komt in een trainer op: ik ga het toch anders doen, ik ga toch met Álvarez spelen. Daar snap ik echt helemaal niets van."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

RJTuijnman
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Volgens mij kwam hij niet voor BergWIJN, maar BergHUIS in de ploeg na rust...

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen