Ajax herstelt zich van Europese deceptie en wint nipt van Vitesse

26 februari 2023, 16:25   Bijgewerkt: 26 februari 2023, 16:37
Ajax herstelt zich van Europese deceptie en wint nipt van Vitesse

Ajax heeft zondagmiddag een belangrijke en zwaarbevochten slag geslagen in de titelstrijd. In de uitwedstrijd tegen Vitesse overtuigde de ploeg van John Heitinga niet, maar werd een 1-0 achterstand toch omgedraaid in een 1-2 zege. Nadat Marco van Ginkel zijn ploeg uit een hoekschop op voorsprong had gekopt, waren Davy Klaassen en Edson Álvarez verantwoordelijk voor de Amsterdamse treffers. Dankzij de zege neemt de ploeg van trainer John Heitinga de tweede plaats in de Eredivisie weer over van AZ en verkleint het de achterstand op koploper Feyenoord tot drie punten.

In de wetenschap dat Feyenoord met 2-4 bij Fortuna Sittard had gewonnen en AZ een dag eerder SC Cambuur met 2-1 had verslagen, kon Ajax zich in Arnhem geen puntenverlies veroorloven. Vitesse kon de punten in de strijd tegen degradatie ook goed gebruiken, zeker na de 2-0 nederlaag bij FC Volendam vorige week. 

De ploegen begonnen in de dichte GelreDome voorzichtig. Ajax hanteerde een te laag tempo om Vitesse uit elkaar te spelen. De thuisploeg zette alleen echt druk als de bal in de Amsterdamse defensie rondging. Na wat speldenprikjes over en weer leek Matus Bero zijn ploeg op 1-0 te zetten, maar stuitte op de benen van Ajax-doelman Gerónimo Rulli. Uit de daarop volgende corner kopte Marco van Ginkel alsnog raak.

Lang konden de thuissupporters echter niet genieten van deze meevaller, want twee minuten later maakte Davy Klaassen alweer gelijk. De VAR (Bas Nijhuis) keek nog eens goed of de middenvelder niet buitenspel stond, maar gaf terecht zijn goedkeuring. De amusementswaarde ging wel omhoog door de treffers en het feit dat Vitesse wat meer aandeel claimde.

Ajax-trainer John Heitinga bracht na de pauze Calvin Bassey voor de onzichtbare Steven Berghuis. Daardoor schoof Edson Álvarez door naar het middenveld. Álvarez trok meteen de meeste aandacht naar zich toe. Eerst door een gele kaart te ontvangen van Dennis Higler en daarna door een corner van Dusan Tadic, die zijn 150e competitiewedstrijd voor Ajax speelde, binnen te koppen. 

Vitesse had genoeg tijd voor de gelijkmaker, maar wist in het restant nauwelijks kansen te creëren. De spaarzame keren dat het wel lukte om tot een schot te komen, lag Ajax-keeper Gerónimo Rulli in de weg. Ajax verzuimde op haar beurt om de genadeklap toe te brengen, waardoor een spannende slotfase aanbrak. De beste kans was nog voor invaller Brian Brobbey, maar de spits had zijn vizier niet op scherp staan en hielp een kansrijke positie om zeep.

Zie ook: Van Ginkel krijgt schrikbarend veel ruimte van Ajax maakt historisch doelpunt

Wie wint de Europa League Finale? Zet één euro in en win €100,00 als je de winnaar goed voorspelt!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Koempel
Link gekopieerd!
avatar

Alweer slecht, maar Heitinga heeft alle geluk van de wereld aan zijn kont!

undertaker
Link gekopieerd!
avatar

Ik hoorde laatst iemand roepen dat highler pro feyenoord was... nou??? Vandaag goal klaassen had afgekeurd moeten worden voor buitenspel. Tadic met zijn aanstellerij zeker geel en wijndal had rood moeten krijgen neerhalen terwijl speler richting goal kon. Lekker slecht van higler. Maar zal wel opdracht hebben gekregen.

Kramer
Link gekopieerd!
avatar

Dan ben je de enige die vond dat i afgekeurd moest worden. Feyenoord fan?

undertaker
Link gekopieerd!
avatar

Heb je gelijk in maar klaasen kwam uit buitenspel terug. Gemist zeker of wil je dat als ajacied gewoon niet zien maar een 4e plaats straks voor jullie is ook mooi toch.

Kramer
Link gekopieerd!
avatar

Ik zag hem terugkomen, maar het telt als een nieuwe situatie.. dat is ook de uitleg van elke analist.

Koningtoto
Link gekopieerd!
avatar

Goal Klaassen is 100% zuiver, een gele kaart voor aanstellerij? Hier gs ik niet eens op in zo dom. Wijndal overtreding was 60 meter vd goal en er waren nog 2 Ajax spelers in de buurt. Gewoon bij de feiten houden jochie.

PPMS
Link gekopieerd!
avatar

Fantast.

undertaker
Link gekopieerd!
avatar

Nee hoor want dan zou ik een ajacied zijn. Buitenspel is buitenspel. Maar ajax altijd voordeel van de twijfel.heb er genoeg gezien die zo terecht afgekeurd werden en nu ineens niet omdat het ajax is?? En je zag wie er achter de knoppen var zat. Een ajacied.

PPMS
Link gekopieerd!
avatar

Nou, zakdoekje dan?

gtsb
Link gekopieerd!
avatar

Het is zoals appelvlaai zei bij studio voetbal. Of dit is een goal en dan was die van gimenez tegen utreg er ook een. Of je keurt ze allebei af . Nu laat je teveel ruimte voor discussie . De spelers van vitesse en utrecht proberen beiden hetzelfde . Ze proberen met opzet de bal weg te werken

Kramer
Link gekopieerd!
avatar

Punten tellen, maar wat was het weer slecht.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen