Tops en Flops: positieve én negatieve hoofdrol voor Van Boekel

20 februari 2023, 10:02
Tops en Flops: positieve én negatieve hoofdrol voor Van Boekel

Ajax en Feyenoord zijn de grote winnaars van de 22ste speelronde in de Eredivisie. De nummers één en twee van de Eredivisie boekten afgelopen weekend een zege, terwijl concurrenten PSV, AZ en FC Twente juist punten verspeelden. Dit zijn onze Tops en Flops van de voorbije speelronde.

Tops

Pol van Boekel

Als hij zich strikt aan de regels had gehouden, dan had Pol van Boekel zondag Mohammed Kudus een gele kaart moeten geven na zijn eerbetoon aan de overleden Christian Atsu. De scheidsrechter toonde zich echter coulant en besloot de speler van Ajax niet te bestraffen voor het uittrekken van zijn wedstrijdshirt. "De scheidsrechter vertelde me dat het niet is toegestaan, maar dat hij er begrip voor had. Dit was belangrijker dan voetbal. Dat zei hij tegen mij. Ik respecteer de scheidsrechter voor het begrip dat hij toonde voor de situatie", sprak Kudus na afloop zijn dank uit.

Vechtlust Feyenoord

Feyenoord droomt van het kampioenschap, maar Arne Slot blijft voorzichtig. De trainer weet dat er nog een lange weg te gaan is richting de landstitel, ondanks dat er afgelopen zaterdag een zwaar blok werd afgesloten met een knappe zege. Feyenoord moest diep gaan tegen AZ en hield dankzij een doelpunt van onverwachte held Marcus Pedersen de punten in eigen huis. De afgelopen weken werd ook standgehouden tegen Ajax (1-1), FC Twente (1-1) en PSV (2-2). Over enkele weken staat de volgende ontmoeting met de aartsrivaal uit Amsterdam op het programma. Eerst speelt Feyenoord de relatief eenvoudige wedstrijden tegen Fortuna Sittard, FC Groningen en FC Volendam.

Lutsharel Geertruida

We blijven even in Rotterdam. Grote uitblinker bij de wedstrijd tussen Feyenoord en AZ was Lutsharel Geertruida, die bij afwezigheid van Orkun Kökcü de aanvoerdersband droeg. Eigenlijk is de multifunctionele Geertruida al weken één van de beteren aan Rotterdamse zijde. Het is nog maar de vraag of Gernot Trauner meteen terugkeert in de basis zodra hij hersteld is van zijn knieblessure. Met Geertruida in het hart van de verdediging draait het immers uitstekend bij Feyenoord. Binnenkort maakt Ronald Koeman de voorselectie van het Nederlands elftal voor de volgende interlandperiode bekend. De kans dat de naam van Geertruida op de lijst staat, is levensgroot.

Dusan Tadic maakt zijn honderdste goal voor Ajax

In de met 4-0 gewonnen wedstrijd van Ajax tegen Sparta Rotterdam bereikte Ajax-aanvoerder Dusan Tadic een bijzondere mijlpaal. De Serviër maakte namelijk zijn honderdste goal in het rood-wit. Even later kwam er zelfs nog een goal bij. In het seizoen 2018/19 werd de aanvaller overgenomen van Southampton en in dat seizoen blonk Tadic met als hoogtepunt zijn goal tegen Real Madrid. Na dit seizoen werd Tadic aanvoerder van de Amsterdammers. Tot op heden is de assistkoning dit nog en is hij daarmee heel belangrijk voor de 36-voudig kampioen van Nederland. Er ontstond dit seizoen veel kritiek, maar onder trainer John Heitinga lijkt de captain weer helemaal in zijn vorm te komen en dat leverde een hele goede wedstrijd op tegen Sparta.

Flops

De Groningse gifbeker is nog niet leeg

Komt het nog goed met FC Groningen? De Trots van het Noorden wacht nog altijd op de eerste zege onder Dennis van der Ree. En dat terwijl er in het nieuwe jaar al tegen meerdere concurrenten werd gespeeld. Na de nederlagen tegen Excelsior (1-0), SC Cambuur (0-1) en FC Volendam (3-2) werd er tegen FC Emmen (1-1) afgelopen weekend een puntje gepakt. Blij zijn ze in Groningen echter niet met het gelijkspel, zeker omdat Emmen het laatste deel van de wedstrijd met een man minder speelde. Willen de Groningers degradatie uit de Eredivisie voorkomen, dan zal er snel een keer gewonnen moeten worden. Eigenlijk moet dat komend weekend gebeuren, als Excelsior op bezoek komt. Daarna staan de loodzware uitwedstrijden tegen Feyenoord en AZ op het programma.

Ongeregeldheden bij derby's

Het ging zondag behoorlijk mis in De Adelaarshorst bij de derby tussen Go Ahead Eagles en FC Twente. Nog voor het eerste fluitsignaal had geklonken, vlogen enkele rookbommen het veld op en de tribunes in. De sfeer werd grimmiger toen de thuisploeg door doelpunten van Philippe Rommens en Isac Lidberg na een kwartier met 2-0 leidde. Scheidsrechter Ingmar Oostrom zag zich zelfs genoodzaakt om de wedstrijd stil te leggen. Bij de andere derby, die tussen SC Cambuur en sc Heerenveen, ging het na afloop eveneens mis. Zo werd er een steen door de ruiten van een van de supportersbussen van Heerenveen gegooid. Het lijkt in Nederland eerder regel dan uitzondering dat een derby wordt ontsierd door ongeregeldheden. Duidelijk is dat er nog een lange weg te gaan is richting normalisatie.

Ook kritiek op Van Boekel

Waar Pol van Boekel na afloop van de wedstrijd tussen Ajax en Sparta Rotterdam complimenten kreeg voor het niet uitdelen van een gele kaart aan Mohammed Kudus, kreeg de arbitrage bij de kraker tussen Feyenoord en AZ de nodige kritiek te verwerken. De kritiek richtte zich niet alleen op de dienstdoende scheidsrechter, maar ook op… Van Boekel, de VAR van dienst. Had hij Dennis Higler niet naar de kant moeten roepen toen Santiago Giménez een dubbele beuk uitdeelde aan Pantelis Hatzidiakos? 'Waarom Van Boekel als VAR Higler niet naar het scherm roept bij die belachelijke overtreding van Gimenez op Hatzidiakos is me een raadsel', schreef een verbaasde Mike Verweij tijdens de wedstrijd op Twitter.

PSV raakt zicht op koppositie kwijt

PSV liet op bezoek bij FC Utrecht weer punten liggen. Door het 2-2 gelijkspel is de ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij het zicht op de koppositie voorlopig kwijt. In de persconferentie ging na afloop het instabiele PSV, maar daar was speler Guus Til het niet helemaal mee eens. "Vandaag was niet een exemplarisch geval voor een instabiele wedstrijd", reageerde de middenvelder gefrustreerd. De uitwedstrijd tegen Utrecht was echter wel exemplarisch voor het wisselvallige seizoen van de Eindhovenaren. Het lijkt voor PSV heel lastig te worden om nog aan te sluiten bij de top, daar Feyenoord wel heel stabiel is. Ook Ajax heeft zich herpakt sinds de aanstelling van John Heitinga, wat de titelkansen van PSV alleen maar verder heeft verkleind.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen