AZ woest op KNVB, dreigt naar de rechter te stappen

23 maart 2023, 23:41
AZ woest op KNVB, dreigt naar de rechter te stappen

AZ heeft een frontale aanval geopend op de KNVB. In een brief aan de bond verzoeken de Alkmaarders om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar het functioneren van de beleidsbepalers in Zeist. Vooral voorzitter Jan Albers van de Raad van Commissarissen moet het flink ontgelden. Bij een weigering van het verzoek sluit AZ niet uit om naar de rechter te stappen.

Albers is namens de KNVB in gesprek gegaan met de voorzitters van de RvC's van Ajax, Feyenoord en PSV, met als doel het frustreren van de invoering van de NL League ter bescherming van de voetbalbond. Dat schrijft De Telegraaf. Dat is volgens algemeen directeur Robert Eenhoorn opvallend, want namens PSV, waar Albers RvC-voorzitter was, maakte hij zich in het verleden juist sterk vóórr de oprichting van de NL League, een belangenorganisatie van profclubs en -competities.

AZ beschuldigt Albers van achterkamertjespolitiek, want in KNVB-vergaderingen gaf de voorzitter aan volledige medewerking te verlenen aan de invoering van de NL League. Daarbij zou hij  achter de rug om van directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen het belang van een beperkt aantal betaaldvoetbalorganisaties te dienen. Albers is volgens AZ zijn boekje te buiten gegaan en wil daarom onderzoek laten doen naar Albers' handelswijze omtrent de Europese Super League.

Over een aantal andere zaken is AZ ook niet tevreden. De betaaldvoetbalorganisaties zijn niet volledig gecompenseerd, terwijl dat wel gebeurd is bij het WK-kwalificatieduel van Nederland-Noorwegen. AZ vraagt zich af hoe de KNVB in haar gesprekken met de overheid over compensatie de belangen van haar eigen organisatie heeft afgewogen ten opzicht van clubbelangen. Verder is AZ nog niet steeds niet te spreken over de afwikkeling en financiële consequenties van het coronaseizoen 2019/2020. AZ had evenveel punten als Ajax, maar kon op doelsaldo niet naar de Champions League terwijl er nog genoeg wedstrijden te spelen waren. Hier zijn de Alkmaarders niet voor gecompenseerd en de KNVB is ook nooit in gesprek gegaan hierover. Bondsvoorzitter Just Spee had daar een toezegging over gedaan, maar is deze nooit nagekomen.

Reacties

JjVA
Link gekopieerd!
avatar

Eerlijk is eerlijk. AZ is al jaren de enige club die het wanbeleid van de KNVB aan de kaak durft te stellen. Hulde.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen