De man die het fundament voor het huidige succes van RKC legde

8 maart 2023, 15:50
De man die het fundament voor het huidige succes van RKC legde

RKC Waalwijk speelt dit seizoen heel goed en doet zelfs mee om een play-offplek voor Europees voetbal. Daar hadden ze in 2018 onder Fred Grim nog geen rekening mee gehouden, want het jaar ervoor was er nog een dieptepunt voor de club. Onder Grim is de weg naar boven ingeslagen en dat werpt nu zijn vruchten af.

De weg die omhoog is geslagen, begon al in het tijdperk van Grim. De coach kwam samen met zijn staf in 2018 bij RKC binnen. Het jaar ervoor stond de club nog op een achttiende plek in de Keuken Kampioen Divisie. Er moest wat gaan gebeuren en dus werd er een plan gemaakt voor de aankomende drie jaar. "Ik kwam vrij laat in de voorbereiding binnen bij RKC. Ik had aan de voorkant best wel een aantal gesprekken gehad met algemeen directeur Frank van Mosselveld en met de Raad van Commissarissen van RKC. Uiteindelijk was het de doelstelling om RKC weer op de kaart te zetten, want ze stonden een jaar geleden nog achttiende in de KKD. En ja, er moest ook een hele hoop gebeuren om er weer een hele professionele betaaldvoetbalorganisatie van te maken. Aan de voorkant heb ik ook het goede gevoel gekregen dat er een plan was waar ik mee moest gaan helpen. En daar moest ik in mee gaan denken en dan konden we op de langere termijn het neerzetten", vertelt Grim in het interview met FCUpdate.nl.

Interne zaken 

Eerst moest de gehele accommodatie worden aangepakt bij RKC, voordat er echt gekeken kon worden naar nieuwe spelers. "Toen ik voor het eerst op de club kwam, waren ze bezig om eigenlijk alle kleedkamers en alle ruimtes te vernieuwen. Denk aan nieuwe douches, een nieuw kantoor, een nieuw spelershome, echt alles. Alles moest er goed uit komen te zien. Eerst werd alles dus intern geregeld. We hadden eerst een heel oud afgetrapt kunstgrasveld liggen. Die moest samen met de trainingsvelden ook vernieuwd worden", laat Grim weten over zijn beginperiode. Door alle faciliteiten in orde te hebben, kwamen spelers ook sneller voor RKC voetballen. "Als je het voor elkaar hebt, is het ook mogelijk om betere spelers naar de club te halen. Die kunnen zich dan beter ontwikkelen bij de club."

Play-offs

Het eerste seizoen onder Grim werd een groot succes, met als hoogtepunt een zinderende play-offwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Het werd in die laatste wedstrijd 4-5 voor de ploeg uit Waalwijk. Het plan van de trainer en de club was voor de lange termijn gepland en daar stond niet een promotie in het eerste seizoen in. "Het was wel een meerjarenplan natuurlijk. Daar hadden we echt wel een aantal jaar voor uitgetrokken. Maar we hebben in dat seizoen ook een aantal goeie spelers kunnen huren of kunnen halen. Denk aan Emil Hansson, Stijn Spierings. Dat waren wel hele talentvolle jongens die een extra injectie aan het elftal gaven. We zijn niet voor niets achtste geëindigd in de competitie. Alleen hebben we in die play-offs gewoon geweldig gepresteerd."

Promotie

Na een promotie volgt een plek in de Eredivisie. Daar moeten ook nieuwe plannen voor gemaakt worden. "Alles valt en staat dan vaak met het financiële plaatje. En misschien waren we financieel nog niet zo ver, maar dat wisten we ook. We gingen met veel spelers door waar we dat seizoen ervoor mee waren gepromoveerd. Gelukkig vond ik dat er in die spelersgroep nog veel rek zat om ze weer te ontwikkelen, beter te maken en om goed voetbal te spelen. En het doel was om RKC in de Eredivisie te houden."

Dat ging erg moeizaam: RKC voetbalde leuk, kreeg complimenten, maar geen punten. Door de corona-uitbraak degradeerde RKC ondanks de laatste plaats niet. Door het langere verblijf in de Eredivisie kon de club zich weer blijven ontwikkelen. "Daardoor konden we wel weer de volgende stap maken. Dat heeft ook tijd nodig en dat is een groeiproces. Natuurlijk het verbeteren van de selectie op zich, maar ook het verbeteren van de organisatie. We hadden een plan om spelers naar RKC te halen en ze weer door te laten ontwikkelen om een transfer te maken. Je ziet dan dat je in zo'n derde en vierde jaar, en met name in het afgelopen jaar, spelers kan halen die wel wat ervaring hebben. Dan krijg je een geweldige mix op het veld. Bijvoorbeeld een Pelle Clement, Michiel Kramer of een Bel Hassani. En ook Odgaard die vorig seizoen werd gehuurd door RKC. Dan krijg je ook echt een team wat middenmoot Eredivisie waardig is", vertelt de oefenmeester trots.

Ben Mandemakers

De opbouw verloopt goed. Zoals gezegd kunnen er betere spelers worden aangetrokken op dit moment bij RKC. Er is ook een andere man die daar volgens Grim heel erg aan bijdraagt. "Ik kan het niet genoeg noemen, maar de investeringen die Ben Mandemakers jaarlijks doet, die zijn bijna onontkoombaar. Het stadion bijhouden, dan weer allemaal nieuwe stoeltjes plaatsen, de buitenkant renoveren, de ruimtes intern veranderen en verbeteren, waardoor de sponsorruimtes er weer beter uit zijn gaan zien. Daardoor konden er weer meer sponsors binnengehaald worden en wordt het weer aantrekkelijker. Dan krijg je daar een soort van cirkelvorming die de positieve kant opgaat."

Spelers met een krasje

In het huidige elftal lopen er ook spelers met een krasje, maar dat is eigenlijk helemaal niet nieuw volgens de oud-trainer van RKC en Willem II. "Dat hebben we eigenlijk altijd wel gehad. Vaak zijn dat jonge spelers en die proberen we te laten doorontwikkelen. Ze hadden een krasje of een randje, maar je probeert ze weer bij de hand te pakken. Dat pakt nu prima uit en we hebben natuurlijk Cyril Ngonge en Dylan Seys gehad. Dat soort types.

Aan de ene kant gaat het hartstikke goed en aan de andere kant moet je het altijd afwachten. Maar dat hebben we altijd wel gedaan hoor. En alleen zijn deze spelers ook wel weer van een hele andere categorie."

Grim vond het zelf altijd wel een interessante uitdaging om met dit soort jongens te werken. "Hoe mooi is het om die jongens weer te helpen een nieuwe glans te geven aan hun carrière en om die bij de hand te pakken? En die weer proberen in het gareel te krijgen. En weer aan het voetballen te krijgen. Daar moet je heel veel tijd in stoppen en dat kost veel energie en er zitten veel gesprekken aan vast. Dat kun je zeer zeker niet alleen en daarom ben ik blij dat ik dit met mijn gehele staf kon doen. Dat moet samen en het hoort er gewoon bij."

Gemaakt door: Julian Huisman

Nog geen account bij Jacks.nl? Ontvang hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Badman
Link gekopieerd!
avatar

Fred Grim heeft idd een bijdrage geleverd in dit fundament waarvoor dank nog. Ben nieuwsgierig waarom dit stuk komt. heeft deze journalist dit zelf bedacht? was dit om RKC in een positief daglicht te stellen....Mijn gevoel zegt dat het Klinkt als een interview om Fred Grim weer even onder de aandacht te brengen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen