Opta berekent: Ajax grote favoriet in Klassieker, Feyenoord titelfavoriet

19 maart 2023, 10:25
Opta berekent: Ajax grote favoriet in Klassieker, Feyenoord titelfavoriet

Ajax is de grote favoriet voor De Klassieker zondagmiddag in de Johan Cruijff Arena. Ten minste, wie kijkt naar de data. Uit een uitgebreide analyse van Opta Sports blijkt dat de Amsterdammers zestig procent winstkans hebben in de Eredivisiekraker. Voor de titel is Feyenoord echter sterk in het voordeel.

In de analyse van het gerenommeerde databureau wordt gekeken naar onder anderen de laatste ontmoeting op 23 januari 2023, de recente vorm en de keyplayers (Mohammed Kudus en Orkun Kökcü). Op basis van die cijfers, geeft Opta Ajax een winstpercentage van 60,50% tegen de Rotterdammers zondagmiddag in de Johan Cruijff Arena.

'Het thuisvoordeel is natuurlijk een grote factor, ook gezien de verschrikkelijk run die Feyenoord heeft in Amsterdam (14 van de laatste 16 duels werden daar verloren, 2x gelijk, red.)', staat onder meer te lezen in de analyse. Het heenduel in De Kuip eindigde onbeslist, maar juist dat was cijfermatig een mindere wedstrijd van de ploeg van Arne Slot.

'Zij haalden die wedstrijd slechts een verwacht doelpuntenaantal van 0,38 - hun laagste xG-score in een Eredivisie-wedstrijd sinds 27 oktober 2017 (ook tegen Ajax), terwijl hun passnauwkeurigheid van 68,5% ook hun laagste was in een thuiswedstrijd in De Kuip sinds oktober 2017', blikte Opta kort terug op het eerdere gelijkspel (1-1). Ajax maakte in die wedstrijd voor de zestigste keer in de laatste 61 ontmoetingen een doelpunt tegen Feyenoord.

Lees ook: Vermoedelijke opstellingen Ajax en Feyenoord: 1 van de 22 namen wijkt af

Titelkansen Feyenoord en Ajax

Opta berekende ook de titelkansen van beide teams en dat viel juist in het voordeel van Feyenoord uit. Als Ajax daadwerkelijk van Feyenoord wint, houden de Rotterdammers de titelkansen aan hun zijde met 51% om 41% voor Ajax (PSV: 5% en AZ: 2%). Bij een gelijkspel staat Feyenoord op 75%, Ajax op 18% en de titelkansen van PSV en AZ veranderen niet. Mocht Feyenoord winnen in de Johan Cruijff Arena, dan is de kans volgens Opta op een Rotterdamse titel 91% (!), die van Ajax 5% en PSV (3%) en AZ (1%) dalen dan ook flink in de titelkansen.

Nog geen account bij Jacks.nl? Ontvang hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen