Schimmelpenninck haalt in column voor De Volkskrant weer keihard uit naar VI

26 maart 2023, 21:11   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Sander Schimmelpenninck heeft zondag opnieuw harde woorden uitgesproken over de tv-show Vandaag Inside. De opinieschrijver en presentator heeft in een column in De Volkskrant uitgehaald naar het 'cancelen' van zijn persoon in het programma, nadat hij eerder de inhoud als 'dom' had beschreven.

'Deze week werd ik in de best bekeken talkshow van Nederland, Vandaag Inside, voor één miljoen kijkers gecanceld. Ik zou de tafelheren dommeriken vinden en had de kijkers van dat programma in een tweet 'domrechts' genoemd. Nu mag ik niet meer komen', begint Schimmelpenninck. 'Toen me door een krant om een reactie werd gevraagd, zwakte ik in een reflex die woorden wat af, hoewel er toch geen ander woord is, dat het programma doeltreffender omschrijft dan 'dom'.'

Volgens de opinieschrijver is de kritiek op deze opmerking uit zijn verband getrokken. 'Het benoemen van domheid is een enorm taboe in Nederland, alsof je door iets 'dom' te noemen per definitie iets zegt over iemands intelligentie. Merkwaardig, want niet alleen een mens kan dom zijn, een gedraging, redenering, politieke beweging of televisieprogramma kan dat óók zijn', refereert Schimmelpenninck nog een keer aan VI.

Lees ook: Schimmelpenninck over kritiek Vandaag Inside: "Van der Gijp is het probleem" 

Volgens Schimmelpenninck houdt VI ook een domme cultuur in stand. 'Het is een tekortkoming van de Nederlandse taal dat er geen alternatief voor 'dom' is, voor het geval waarin je niet zozeer iets wil zeggen over iemands intelligentie, als wel over een cultuur waarin een gebrek aan interesse iets is om trots op te zijn en waarin gevoelens belangrijker zijn dan feiten. Sterker nog, door die cultuur van domheid is opleidingsniveau of intelligentie steeds minder relevant; iedereen wordt erin meegezogen', sluit hij af.

De volledige column van Schimmelpenninck is te lezen op de website van De Volkskrant

Reacties

Voetbalfanaat
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het blijven doorgaan met moddergooien en natrappen omdat jij daar niet meer mag aanschuiven is gedrag van een klein kind meneer Schimmelpenninck meer niet.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen