'Schokkende uitspraken over Yassin Ayoub en Ron Jans op redactie NOS'

11 maart 2023, 10:09   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het artikel van De Volkskrant over de werkomstandigheden bij NOS Sport ging niet alleen over grensoverschrijdend gedrag richting vrouwen, maar ook over anderszins ongepaste en denigrerende opmerkingen die werden gemaakt op de werkvloer. Oud-medewerkers noemen enkele voorbeelden. 

Een medewerker met een Aziatische achtergrond herinnert zich dat hij in het bijzijn van collega's 'kroepoek', 'loempiaatje' of 'pinda' werd genoemd. Een andere oud-medewerker, die moslim is, vertelt hoe er op de redactie werd gereageerd toen Yassin Ayoub in dienst van FC Utrecht een rode kaart kreeg in mei 2018 en daartegen protesteerde op het veld. "Ineens hoorde ik een teletekstredacteur keihard 'Allahoe akbar, Allahoe akbar' over de redactie schreeuwen."

"Ik was jong, durfde er niks van te zeggen. Maar ook chefs, eindredacteuren en andere collega's zeiden niks. Niemand vond het kennelijk onwenselijk", zegt de oud-medewerker, die zelf beeldredacteur was. Hij had altijd een plastic tas bij zich om ongezien met zijn gebedsmatje naar de vijfde verdieping te kunnen lopen, om te bidden. "Als ik dat tasje was vergeten, vouwde ik mijn matje zo klein mogelijk op, zodat niemand het zou zien."

Lees ookVolkskrant: Tom Egbers schuldig aan (seksuele) intimidatie en pestgedrag

Bij een vergadering in februari 2020 ging het over Ron Jans, die bij zijn Amerikaanse voetbalclub FC Cincinnati in opspraak raakte doordat hij het Engelse n-woord meezong tijdens een rap. "Wat is dit voor onzin?", zei een ervaren werknemer. "Die niggers mogen dit woord wel gewoon zingen en anderen niet?" Volgens De Volkskrant zorgde de werknemer voor verbijstering bij anderen, voor wie het een doorn in het oog is dat het n-woord openlijk wordt gebruikt als het over zwarte sporters gaat.

Presentatrice Aïcha Marghadi, van wie een eerdere vervelende ervaring met Jack van Gelder deze al bekend werd, zegt in het stuk ook dat ze op de redactie een 'excuus-Marokkaan' werd genoemd door een andere man, die vaker haar etniciteit benoemde. "Als ik bijvoorbeeld een tekst had herschreven en het was niet naar zijn zin, maakte hij geregeld opmerkingen als: o, dat zal wel Marokkaans zijn. Telkens van die kleine zinnetjes. Je weet niet of je ze als belediging moet zien. Maar ze deden pijn."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Sarcastico
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dankzij dat absurde politiek correct gedrag wat nu gewenst wordt, moet men uitkijken wat je tegen wie zegt. Vooral moslims klagen dat zij doelwit zijn van racisme. Maar als ik met mijn vrouw door de stad loop en er komt zo'n groepje Arabieren aan, kijken ze ons aan, brabbelen in hun taal iets en beginnen dan te lachen. Dan kan ik ook wel zeggen dat ze mij discrimineren.

BartVanderVeen24
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik snap-)niet dat dit soort dingen jaren na dato naar buiten komt. Maar dit is erg kwalijk. In de tv-wereld zijn er dus veel misstanden.

AKers21
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik ben op de lagere school aangerand door een juf maar ik kan het me als 7 jarige ook verbeeld hebben en dat ze me alleen over mn krullen aaide. Het is nu 58 jaar later maar ik zou het graag onderzocht zien want ik vermoed dat mijn huidige kaalheid daardoor is ontstaan. En waar kan ik naast excuses van haar nabestaanden geld krijgen om de pijn te verzachten?

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dit soort 'vreselijke omstandigheden' heb je overal. Weet je wat het is overal heb je irritatie of ruzie waarbij je weleens wat zegt . Maar er worden ook dingen terug gezegd . Als ik kijk bij mijn werk gaan wij daar gewoon goed met de verschillen in cultuur geaardheid etc mee om. Maar niet op een heel overdreven nep manier . Wij pikken gewoon dingen van elkaar ,letten niet teveel op wat er gezegd . Iemand met rood haar is gewoon rooie etcetc .

AKers21
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Als dat het ergste is? Ieder bedrijf heeft / had toch zijn excuus gehandicapte / allochtonen / vrouwen in dienst? Het was op een gegeven moment zo dat als je bij de politie wilde solliciteren je als allochtone vrouw met een handicap bijna binnen gesleurd werd. Al die mensen die hun taak niet aan kunnen / konden gillen nu om het hardst. Weet je wat pas vervelend is? Mensen zoals al deze zemels die anderen lastig vallen met hun gejank

Paard
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

En naar buiten toe doet de nos zich juist altijd zo links en politiek correct voor. Zo zie je maar dat die anti-fascisten zelf juist de ergste zijn.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Wat een gezeik en lange teentjes .

Kramer
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Tientallen jaren later..

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen