Stichting tegen pesten verbijsterd door interview Tom Egbers bij Khalid & Sophie

18 maart 2023, 14:29

Stichting Stop Pesten Nu is niet te spreken over interview dat Tom Egbers vrijdagavond gaf in de talkshow Khalid & Sophie. De in opspraak geraakte NOS-presentator nam zelf contact op met het programma om zijn kant van het verhaal te vertellen. Volgens Patricia Bolwerk van de stichting tegen pesten kroop hij te veel in de slachtofferrol.

"Dit is herkenbaar gedrag van een pestkop die betrapt is", stelt Bolwerk in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Het was allemaal te veel 'ik, ik, ik'. Hij had daar moeten gaan zitten puur en alleen om te zeggen hoe vervelend zijn gedrag voor de ander was. Jij bent ten slotte de dader. Jij bent drie jaar lang vreemdgegaan en hebt degene met wie je vreemdging vervolgens lange tijd gepest. Ga dat niet bij een ander leggen."

Egbers gaf niet toe dat er sprake was van pestgedrag en intimidatie, en bood daar ook geen excuses voor aan. Hij zei wel dat hij woorden als 'as van het kwaad', 'vergif' en 'serpent', die hij volgens De Volkskrant gebruikte om de vrouw te beschrijven met wie hij een affaire had, 'herkent'. Hij vond het verkeerd van zichzelf om die woorden te gebruiken in het bijzijn van andere collega's.

Lees ook: Tom Egbers vecht tegen de tranen: "Toen ontplofte ik

Volgens Bolwerk heeft Egbers zich onbewust schuldig gemaakt aan victim blaming. "Dit gedrag zien we vaker bij mensen die pesten. Wanneer ze betrapt worden gaan ze wild om zich heen slaan. Dan raken ze boos en wijzen ze met het vingertje naar anderen. Dat degene die zij pesten ook onaardig doet, of dat hij niet de enige is die pest."

Egbers zou nu zijn 'macht als bekendheid misbruiken om zijn slachtoffer op een groot platform aan de schandpaal te nagelen'. "Dat is ernstig. Want zij kan zich niet met dezelfde media-aandacht verdedigen", aldus de oprichter van Stichting Stop Pesten Nu. Er keken vrijdagavond gemiddeld 989.000 mensen naar Khalid & Sophie, een uitzonderlijk hoge score voor het programma. 

Reacties

PPMS
Link gekopieerd!
avatar

Quote: "... en hebt degene met wie je vreemdging vervolgens lange tijd gepest. Ga dat niet bij een ander leggen". Uhh, ik was er niet bij dus ik weet het niet, maar Egbers bestrijdt heel duidelijk dat hij de bewuste mevrouw gepest heeft. Dus: hoe weet mevrouw Patricia Bolwerk dan dat dat wáár is? Was zij er dan wél bij?

gtsb
Link gekopieerd!
avatar

Egberts gaat vreemd ,maar zij weet dat en begint een relatie met een veel oudere vent. Dan loopt het allemaal mis . En dan krijg je altijd heen en weer gezeik . Maar goed egberts moet hangen blijkbaar .

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen