Tops en Flops: Feyenoord grote winnaar van het weekend, Groningen dramatisch

20 maart 2023, 10:04
Tops en Flops: Feyenoord grote winnaar van het weekend, Groningen dramatisch

In de 25ste speelronde van de Eredivisie waren de ogen vooral gericht op Amsterdam, waar Ajax en Feyenoord een misschien wel beslissende Klassieker speelden in de strijd om de landstitel. Ook op de andere velden viel echter genoeg te juichen én te treuren. FCUpdate.nl zet de Tops en Flops in de Eredivisie voor je op een rij. 

Tops

Feyenoord zet in Amsterdam reuzenstap naar de landstitel

In de Johan Cruijff Arena heeft Feyenoord een misschien wel beslissende stap richting de landstitel gezet. De Rotterdammers versloegen Ajax in eigen stadion met 2-3 en toonden andermaal aan over een enorme veerkracht te beschikken. Voor de 21ste keer op rij bleef de ploeg van Arne Slot ongeslagen in alle competities, en niet voor het eerst nadat het op achterstand kwam. Met nog acht speelronden te gaan, waarin Feyenoord bovendien op papier geen zware tegenstanders meer treft, lijkt de kans klein dat de ploeg nog veel punten gaat verspelen. De eerste landstitel sinds 2017 lonkt dan ook nadrukkelijk. 

Lees ook: Vijf conclusies na de knappe zege van Feyenoord op Ajax

Ugalde is helemaal los bij FC Twente

Nadat FC Twente lange tijd meespeelde om de bovenste plaatsen kwam de klad er na de winterstop enigszins in bij de ploeg van Ron Jans. De ervaren oefenmeester is bezig aan zijn laatste maanden in Enschede en wist dat er iets moest veranderen. Enter Manfred Ugalde, de twintigjarige Costa Ricaan die hij vaak als invaller gebruikte. Vorige week betaalde hij zijn trainer al met twee doelpunten tegen Fortuna Sittard terug voor het vertrouwen. Zondag was het opnieuw twee keer raak, nu tegen AZ. Al binnen een kwartier had Ugalde twee keer raak gekopt en zat Twente in een zetel. Dat Ugalde halverwege de strijd moest staken wegens een blessure komt Jans dan ook bijzonder slecht uit. 

Lees ook: Ugalde sloopt AZ binnen een kwartier

Heerenveen voltooit zeldzaam kunststukje in Groningen

Voor het eerst sinds het seizoen 2013-2014 is sc Heerenveen erin geslaagd twee keer te winnen van rivaal FC Groningen. Sydney van Hooijdonk tekende bij de 0-2 zege in de Euroborg voor beide Friese treffers. Door de overwinning sluipt de ploeg van Kees van Wonderen het linkerrijtje in, al heeft RKC Waalwijk dat tiende staat, nog wel een wedstrijd tegoed. 

Excelsior hervindt op het juiste moment de smaak van het doelpunten maken

Liefst acht wedstrijden op rij had Excelsior tot zondag niet gewonnen in de Eredivisie. De Rotterdammers pakten in die serie slechts een enkel puntje (thuis tegen RKC Waalwijk) en wisten slechts twee keer het net te vinden. Hoe anders ziet de wereld er nu uit. Tegen hekkensluiter SC Cambuur liep het ineens wél. Kenzo Goudmijn, Siebe Horemans en Lazaros Lamprou vonden binnen een half uur het net, terwijl Leon Bergsma met een eigen doelpunt bijdroeg aan de 4-0 voorsprong waarmee Excelsior de kleedkamers op mocht gaan zoeken. Na rust slikte het een eretreffer en verzuimde Nikolas Agrafiotis om er vanaf elf meter zelfs een vijfde Excelsior-goal in te prikken, maar de 4-1 overwinning kwam niet meer in gevaar. Daardoor nemen de Kralingers op een cruciaal moment enige afstand van de staartploegen Cambuur, FC Groningen en FC Emmen. 

Lees ook: Eerste degradant lijkt bekend na vier goals Excelsior in half uur

Flops

Onverwachte kans in de basis niet besteed aan Ajax-back Sánchez

Door een blessure van Devyne Rensch mocht de Mexicaan Jorge Sánchez als rechtsback starten in De Klassieker tegen Feyenoord. Sánchez wist echter totaal geen indruk te maken in de Johan Cruijff Arena en moest het na afloop bij meerdere analisten ontgelden. "Vijf miljoen voor Sánchez... Dat is één van de slechtste backs van de hele Eredivisie. Die jongen snapt er helemaal niets van", aldus Kenneth Pérez. Marco van Basten schaarde zich indirect achter de kritiek van de Deen. "Ajax was heel rommelig, slecht. Ze hebben heel veel geld kunnen investeren in nieuwe spelers. Als je ziet hoe dat besteed is... Erbarmelijk slecht", luidde de keiharde conclusie van San Marco

Lees ook: Perez genadeloos voor Ajacied: "Een van de slechtste van de Eredivisie

Slordig PSV lijkt landstitel uit het hoofd te moeten zetten

PSV was zondag heer en meester in het GelreDome. De ploeg van Ruud van Nistelrooij kwam via Xavi Simons dan ook volledig terecht op voorsprong tegen Vitesse. Daarna regende het kansen voor de Eindhovenaren, maar bleef een tweede treffer telkens uit. Zoals het dan zo vaak gaat in het voetbal, viel de treffer dan plots aan de andere kant. Vitesse had daar nota bene de hulp van PSV-middenvelder Ibrahim Sangaré voor nodig. De Ivoriaan kopte een inzet van Marco van Ginkel achter zijn eigen doelman Joël Drommel. PSV kwam die klap niet te boven en verspeelde twee peperdure punten in Arnhem, waardoor de landstitel verder weg lijkt dan ooit.

Lees ook: Titelaspiraties PSV in de ijskast na puntenverlies in Arnhem

Bij FC Groningen gaat alles mis wat mis kan gaan

In de eigen Euroborg kende FC Groningen een horrorweekend. Nog voordat het thuisduel met sc Heerenveen begonnen was stond de club al op de achterste benen. In de media lekte namelijk uit dat FC Emmen-trainer Dick Lukkien na dit seizoen de overstap naar Groningen maakt. Een bewuste actie van de Drenten om voor onrust bij de concurrent in de degradatiestrijd te zorgen, zo vermoedt men in Groningen. Of het door de onthulling kwam is niet bekend, maar op het veld ging er weinig goed aan Groningse zijde. Een klein gedeelte van het thuispubliek benadeelde de club bovendien fors. Tien minuten voor tijd kreeg linksback Jetro Willems een dreun in het gezicht van een thuissupporter, waarna het verloren duel tijdelijk werd stilgelegd en een forse straf van de KNVB dreigt voor FC Groningen, dat ondertussen troosteloos zeventiende staat en nog altijd vreest voor degradatie. 

Lees ook: Politie houdt minderjarige verdachte aan na wangedrag bij Derby van het Noorden

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen