Vijf conclusies na de geweldige Europese week voor Feyenoord en AZ

17 maart 2023, 07:24   Laatste update: 08:18

Het was een geweldige week voor het Nederlandse voetbal. Feyenoord haalde gigantisch uit tegen Shakhtar Donetsk, terwijl AZ net als in Rome met 2-1 won van Lazio. Daardoor staan er dus twee Nederlandse clubs in de kwartfinales van de twee Europese competities onder de Champions League. FCUpdate.nl maakt zoals altijd de balans op na een geweldige Europese avond. 

1. Arne Slot is een absolute topcoach

De manier waarop Feyenoord zich al anderhalf jaar in Europees verband toont, is een visitekaartje voor Arne Slot. De coach rekende met de Rotterdammers al af met bijvoorbeeld Union Berlin, Olympique Marseille, Lazio en aan dat fraaie rijtje werd Shakhtar donderdagavond toegevoegd. De 7-1 zege zal Europa doorgaan en de sterke naam die Slot opgebouwd heeft, alleen maar doen versterken. Als het seizoen op deze wijze doorgaat, dan kan het niet anders of niet clubs van het kaliber Leeds United, maar veel groter in de rij staan voor de oefenmeester. Een absolute topcoach, die van Feyenoord een coëfficiëntenkanon heeft gemaakt.

{image[362318][right-half][]}2. Feyenoord favoriet voor De Klassieker tegen Ajax

John Heitinga sprak donderdag uit dat Ajax dé favoriet is voor het treffen met Feyenoord. Maar de Rotterdammers lieten op het veld zien dat het tegenovergestelde waar is. In deze bloedvorm; met een Orkun Kökcü die klaar is voor een volgende stap; een swingende voorhoede; een betrouwbare achterhoede mét Gernot Trauner; en slechts één nederlaag in de Eredivisie dit seizoen tot dusver, kan het niet anders dan dat de Rotterdammers favoriet zijn in de Johan Cruijff ArenA. Al biedt dat uiteraard geen enkele garanties.

Lees ook: Idrissi komt met waarschuwing voor Ajax: "Op Heitinga ga ik niet reageren" 

3. De jeugd van AZ is écht goed

Dertig uur nadat de jeugdploeg van AZ de leeftijdsgenoten van Real Madrid uit de Youth League had geknikkerd, stond de hoofdmacht van Pascal Jansen tegenover Lazio. Met Wouter Goes stond er opnieuw een uitblinkende jeugdspeler op het veld tegen de Romeinse grootmacht, waarbij ook Myron van Brederode nog even mocht invallen. In de laatste jaren verkocht AZ met Owen Wijndal, Myron Boadu, Calvin Stengs en Teun Koopmeiners al voor miljoenen aan eigen jeugdspelers en daar komen vermoedelijk alleen nog maar spelers bij.

{image[362337][left-half][]}4. AZ aanvallend erg sterk

Een van de grote krachten van AZ dit seizoen is het scorend vermogen. De formatie van Jansen maakte in alle officiële wedstrijden dit seizoen minimaal één treffer, met uitzondering van de uitwedstrijd tegen Dundee United op 4 augustus (1-0). Verder hield geen enkele ploeg een clean sheet tegen de Alkmaarders. Daarin zijn de voorhoedespelers van belang: Jesper Karlsson is de laatste weken in een geweldige vorm, met prachtige doelpunten. Met Vangelis Pavlidis (18), Dani de Wit (13), Jens Odgaard (11), Karlsson (11), Tijjani Reijnders (6), Mayckel Lahdo (4), Milos Kerkez (4) en Yukinari Sugarwa (4) zijn er bovendien veel verschillende doelpuntenmakers die veelvuldig het doel hebben getroffen. Gaan ze met deze gevarieerde aanvalskracht ook een grote rol spelen in de titelstrijd?

5. Nederland vrijwel zeker van extra Champions League-ticket

Door de late uitschakeling van Arsenal door Sporting Portugal, dat daarmee coëfficiëntenpunten verdiende voor de grootste concurrent van Nederland, is een tweede Champions League-ticket nog geen zekerheid. Maar aangezien FC Porto er wél uitvloog en zowel Feyenoord als AZ de kwartfinale bereikte van de kwartfinale, is het een kwestie van tijd voordat Nederland het zesde ticket definitief in handen krijgt. Alleen in theorie gaat Portugal nog over Nederland heen, maar het formele feestje moet een aantal weken worden uitgesteld. Cijfermatig lijkt het een beetje een officieus kampioenschap, waarbij het alleen nog mis kan gaan bij een bizarre uitslag op de velden. Zolang Dick Advocaat dat niet gaat voorspellen, komt het voor Nederland helemaal goed. 

Reacties

Zeeuwke
Link gekopieerd!
avatar

Slot absolute topcoach en Jansen dan ?

Bigideas
Link gekopieerd!
avatar

De grootste prestatie van AZ en Feyenoord lees ik hier voor het eerst, het bereiken van de kwartfinale van de kwartfinale. Hoe hebben ze dat gedaan?

Rosa
Link gekopieerd!
avatar

Dat Feyenoord kwalitatief aan het groeien is was de afgelopen tijd duidelijk. Gisteravond zagen wij een Feyenoord dat in géén jaren een vechtmachine is, ook homogeen en technisch superb is. Het is een voorbode van waar Feyenoord nog toe in staat zal zijn. Feyenoord telt nu weer mee. As. zondag zullen we zien of Feyenoord een zwaardere tegenstander dan Donetsk ook de baas is of kan zijn, dit wachten we af, omdat Ajax een hele grote kluif is die niet zo maar opzij te schuiven is. Dat arme Donetsk was een gemankeerde ploeg zonder de sterke buitenlandse spelers (o.a. Neres), het is ook een ploeg van spelers die persoonlijke drama's hebben of kennen. 7-0 is voor Feyenoord een mooie uitslag, maar 3-0 was ook genoeg geweest. Feyenoord deed gisteravond wel aan een grotere klantenbinding. Gefeliciteerd Feyenoord. Tot zondag.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen