Koeman en collega's UEFA Board roepen op tot grote wijzigingen handsregels

25 april 2023, 16:01   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Bondscoach Ronald Koeman schoof maandag in Zwitserland aan bij de eerste vergadering van de UEFA Board, een nieuw adviesorgaan waarin een flink aantal prominente oud-spelers en -trainers zitting nemen. De belangrijkste uitkomst van de meeting is een dringend advies aan de Europese voetbalbond om de regels bij hands in het strafschopgebied te herzien. 

Onder leiding van voorzitter Zvonimir Boban (onder meer oud-speler van AC Milan) verzamelde zich een gezelschap dat gezamenlijk elke prijs in het voetbal wel gewonnen heeft. Behalve Koeman waren ook prominenten als Zinedine Zidane, Fabio Capello, Michael Laudrup, Patrick Vieira en Robbie Keane aanwezig. 

Artikel gaat verder onder video

Wat de Board betreft moet de UEFA voorafgaand aan volgend seizoen duidelijk maken dat hands niet automatisch meer wordt bestraft met een strafschop als de bal via het lichaam van dezelfde speler tegen de arm komt. Ook hands in situaties waarin de bal niet richting het doel wordt gespeeld zou niet meer moeten leiden tot een onverbiddelijke penalty, zo wordt aanbevolen. 

Daarnaast roept de Board de UEFA ook op om bij de IFAB, de commissie die over de internationale spelregels gaat, aan te dringen op een wijziging van regel 12. Die stelt dat spelers die de tegenstander met een handsbal van een duidelijke scoringskans beroven van het veld gestuurd moeten worden. Als het aan het adviesorgaan ligt gebeurt dit alleen als de speler dit 'overwogen en met opzet' doen. 'In alle andere gevallen zouden spelers alleen gewaarschuwd moeten worden', luidt het advies. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen