De opvallendste feiten en statistieken van de Eredivisie

29 mei 2017, 09:17   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het eredivisieseizoen zit er helemaal op. Feyenoord is de kampioen, Roda JC blijft erin, NEC gaat eruit, NAC Breda komt erbij en FC Utrecht heeft het laatste Europese ticket in handen. Tijdens de 306 reguliere eredivisiewedstrijden die zijn gespeeld, zijn ontelbare statistieken verzameld door allerlei databedrijven. FCUpdate.nl heeft de meest opvallende feiten voor je op een rij gezet.

Schoten en goals

Feyenoord stond vanaf de eerste speelronde bovenaan en maakte de meeste doelpunten in de competitie. Toch was het Ajax dat meer doelpogingen waagde: 709 om 608. Feyenoord bleek daar een stuk efficiënter mee om te springen door maar liefst 14 procent van de schoten om te zetten in doelpunten, tegen 11 procent van Ajax.

Willem II was dit seizoen niet erg gelukkig van afstand: uit 165 pogingen werd slechts tweemaal gescoord, een schamele 1,2 procent. FC Groningen scoort met 6,5 procent efficiëntie van afstand het hoogst. Zij kwamen ook in absolute zin tot het hoogste aantal goals van afstand: twaalf.

PSV probeerde de vijandelijke doelman het vaakst te verschalken met een kopbal: maar liefst 131 keer, veel vaker dan ieder ander team. Luuk de Jong nam daarvan met 66 pogingen bijna de helft voor zijn rekening. De PSV-spits was ook de speler die van alle eredivisiespelers de meeste kopduels won: 195. De rest bleef steken op maximaal 165 gewonnen duels in de lucht.

Aanvalsopbouw

Hakim Ziyech wist de meeste kansen te creëren voor teamgenoten. Dat mag geen verrassing heten, want dat deed hij de afgelopen twee seizoenen ook al in dienst van FC Twente. Ziyech overtrof in het Ajax-shirt wel zijn eigen record en kwam tot 105 passes waarop een schot van een teamgenoot volgde. De tweede en derde plek op deze lijst zijn voor twee PSV'ers: Davy Pröpper (79) en Andrés Guardado (71).

In de top-drie van spelers die de meeste passes verstuurden, is een opvallende gelijkenis te ontdekken. Met Davinson Sánchez, Héctor Moreno en Eric Botteghin waren centrumverdedigers van de traditionele top-drie het vaakst aan de bal. Ter vergelijking: in de gehele top-tien van Engeland en Spanje komt slechts één verdediger voor als het gaat om de meeste passes: César Azpilicueta van Chelsea.

Defensief

Bovenstaande statistieken, die betrekking hebben op schoten, goals en de aanvalsopbouw, worden grotendeels gedomineerd door spelers uit de traditionele top-drie, met hier en daar een uitschieter vanuit de subtop. Een blik op defensieve statistieken brengt daarin iets meer variëteit.

Dat geldt overigens niet voor het aantal ingezette tackles; Joel Veltman voert die ranglijst aan, Marvelous Nakamba volgt op de tweede plek. Vorig seizoen waren die rollen nog omgedraaid. Botteghin wist de bal het vaakst te onderscheppen (101 keer), op de voet gevolgd door Guram Kashia (99).

FC Groningen pakte de meeste rode kaarten in het afgelopen seizoen: zeven. Drie daarvan kwamen op het conto van Juninho Bacuna (wel twee geseponeerd), terwijl ook Samir Memisevic twee keer rood kreeg. Gezamenlijk pakte dit duo vaker rood dan dertien van de achttien teams in de Eredivisie. Qua gele kaarten kwamen ADO Den Haag (66) en Danny Holla (PEC Zwolle, tien) het minst positief naar voren in het afgelopen Eredivisieseizoen.

Keepers

Van alle doelmannen behaalde André Onana het hoogste reddingspercentage: 81 procent. Hij wordt op de voet gevolgd door Willem II-sluitpost Kostas Lamprou, die een procent minder scoort. David Jensen (FC Utrecht) volgt op plek drie met 79 procent. Opvallend is dat hij slechts 0,80 tegengoals kreeg per 90 minuten, tegen 1,42 voor Robbin Ruiter, die het seizoen als eerste doelman begon.

Rode kaarten

FC Groningen: 7 

Go Ahead Eagles: 6  

Roda JC: 5

sc Heerenveen: 5

PEC Zwolle: 5

Kaartenpakkers

Danny Holla: 10x geel

Juninho Bacuna: 3x rood (meer dan 7 hele teams)

Afstandsschoten

Ajax: 314  

Overige teams: 152-228 

Go Ahead Eagles: 116 

Percentage goals uit afstandsschoten

Ajax: 3,5%

FC Groningen: 6,5%

Willem II: 1,2%

Goals

Nicolai Jørgensen: 21

Ricky van Wolfswinkel: 20

Samuel Armenteros en Reza Ghoochannejhad: 19

Enes Ünal: 18

Assists

Hakim Ziyech: 12  

Nicolai Jørgensen: 11 

Sam Larsson: 11 (6 op Reza Ghoochannejhad) 

Milot Rashica: 10 

Jens Toornstra: 9 (7 op Nicolai Jørgensen)

Key passes

Hakim Ziyech: 105

Davy Pröpper: 79

Andrés Guardado: 71

Sam Larsson: 68

Doelpogingen uit kopbal

Luuk de Jong: 66

De rest: 0-27

Kopduels gewonnen

Luuk de Jong: 195

De rest: 0-165

Tegenstanders gepasseerd

Amin Younes: 99

Sam Larsson: 91

Arber Zeneli: 77

Bertrand Traoré: 72

Ingezette tackles

Joël Veltman: 174  

Marvelous Nakamba: 154  

Karim El Ahmadi: 148  

Hidde ter Avest: 145

Intercepties

Eric Botteghin: 101

Guram Kashia: 99

De rest: Theo Zwarthoed: 2,06

Door Marco van der Heide. Bovenstaande statistieken zijn geraadpleegd via WhoScored.com, een openbaar toegankelijke website die werkt met data van Opta Sports.

[photo,106476,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen