PSV na verlies Feyenoord enige Nederlandse club in fraai rijtje

26 mei 2022, 08:12

Feyenoord was een van de ploegen die nog nooit een Europese finale had verloren, maar moest zijn meerdere woensdagavond erkennen in het AS Roma van José Mourinho. De Portugees had tot de ontmoeting met de Rotterdammers eveneens in Europa alle finales gewonnen en deed dat in Tirana opnieuw. Daardoor is PSV nog een van de overgebleven teams die in Europa al haar finales won.

Feyenoord speelde tot woensdagavond drie grote Europese finales: in 1970 werd Celtic verslagen in de Europa Cup I en vier jaar later werd de UEFA Cup gepakt ten koste van Tottenham Hotspur. Diezelfde competitie werd in 2002 opnieuw veroverd ten koste van Borussia Dortmund. De finale tegen AS Roma was de vierde grote finale en mogelijk zelfs de vijfde als je de Wereldbeker voor clubteams van 1971 meerekent, maar dat zou voor de andere ploegen in het rijtje ook weer gevolgen hebben.

Maar de ongeslagen status kwam in elk geval ten einde, waardoor er nog slechts vijf teams over zijn zonder verloren finale én er minimaal wel meer dan één speelde. Sevilla spant met zes uit zes de kroon, al speelden zij immer om de tweede prijzen van Europa (UEFA Cup of Europa League). Feyenoord was de nummer twee op dat eervolle lijstje, maar is de status na woensdagavond dus kwijt.

Lees ook: Krantenoverzicht: 'Verloren finale niet eind

Daardoor is PSV de enige Nederlandse club in dat rijtje, met twee Europese finales die allebei werden gewonnen. Dezelfde cijfers kunnen ook Dinamo Kiev, IFK Göteborg en Nottingham Forest overleggen. Het aantal teams dat eenmalig de finale haalde en mogelijk tot een overwinning kwam, ligt met 98 veel te hoog om mee te nemen in de lijst waaruit Feyenoord woensdagavond geschoten werd.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen