UEFA steunt Van Praag niet: "Er is geen kandidaat van ons"

27 januari 2015, 11:04

Michael van Praag heeft zich maandagavond officieel opgeworpen als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. Bijzonder genoeg spreekt de UEFA geen steun uit voor de voorzitter van de KNVB. De Europese voetbalbond schaart zich niet achter één kandidaat voor de presidentsverkiezing die op 29 mei plaatsvindt. Dat heeft secretaris-generaal Gianno Infantino van de Europese voetbalbond benadrukt.

Van Praag maakte zijn kandidaatstelling tijdens een bijeenkomst van de UEFA in het Zwitserse Nyon bekend. Infantino stelde na de bekendmaking van diens kandidatuur dat de Nederlandse bondsvoorzitter geen vertegenwoordiger is van het Europese voetbalorgaan. "Er is geen kandidaat van de UEFA, omdat we geen stem mogen uitbrengen tijdens het FIFA-congres. Het zijn de nationale bonden die stemmen."

In tegenstelling tot de UEFA spreken andere voetbalconfederaties wél hun voorkeur uit voor een kandidaat. De Afrikaanse, Aziatische en Oceanische federaties lieten al weten dat ze achter de huidige preses Sepp Blatter staan. De 78-jarige Zwitser gaat voor zijn vijfde ambtstermijn als president van de FIFA. "We steunen het feit dat Van Praag zich kandidaat stelt, maar dat doen we ook bij prins Ali", doelt Infantino op een andere kandidaat.

"Ze zorgen ervoor dat onze debatten tot iets concreets leiden. Dat willen we graag bereiken op 29 mei", doelt de secretaris-generaal op de FIFA-verkiezing. "Het is absoluut goed voor het voetbal dat er meer dan één kandidaat is." Naast Blatter, Van Praag en prins Ali hebben de Fransman Jérôme Champagne en oud-speler David Ginola zich verkiesbaar gesteld.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen