Arveladze schiet AZ in slotminuut naar overwinning

20 mei 2007, 14:22   Bijgewerkt: 20 mei 2007, 14:27

Na drie gelijke spelen eerder dit seizoen, heeft het vierde duel tussen AZ en Ajax wél een winnaar opgeleverd. In het DSB Stadion werd het 2-1 voor AZ, door een winnende goal in de slotminuut van Shota Arveladze. Hoewel deze zege in Alkmaar met veel enthousiasme begroet werd, zal ook Ajax geen slecht gevoel overhouden aan de wedstrijd. Een kleine zege in eigen stadion is voor de Amsterdammers immers voldoende om een plaats in de voorronde van de Champions League af te dwingen.

In de ArenA werd het 2-2, in het DSB Stadion 1-1 en ook in De Kuip eigenlijk het onbeslist (1-1). Het moge duidelijk zijn: AZ en Ajax zijn aan elkaar gewaagd, dit seizoen. Beide Noord-Hollandse teams doen amper voor elkaar onder en maakten van de drie voorgaande onderlinge ontmoetingen regelrechte spektakelstukken. Voetballiefhebbers hadden dan ook reden genoeg om uit te kijken naar duels in de play-offs tussen beide rivalen.

De rum 14.000 fans in Alkmaar werden niet teleurgesteld. Wellicht geïnspireerd door revanchegevoelens, als gevolg van de na strafschoppen verloren bekerfinale, klapte AZ er vanaf de aftrap direct vol op. Balverlies van Urby Emanuelson aan de linkerkant van het veld zorgde er voor dat dit openingsoffensief direct resultaat opleverde. Demy de Zeeuw pakte de bal af van de linksback en zette Simon Cziommer met een steekbal vrij voor Ajax-keeper Stekelenburg. Cziommer kreeg zijn voet achter de rug en werkte het stuk leer, langzaam maar zeker, over de Amsterdamse doellijn.

Ajax was even van de kaart, maar Wesley Sneijder zette zijn ploeg al snel weer op het juiste spoor. De middenvelder kwam halverwege de helft van AZ in balbezit, speelde zich met een aantal simpele lichaams- en voetbewegingen langs twee AZ'ers en krulde de bal met zijn rechtervoet prachtig in de korte hoek achter keeper Waterman. Sneijder, die nadrukkelijk in de belangstelling staat van Valencia, bewees hiermee eens te meer zijn enorme waarde voor Ajax. Met deze treffer, die puur voortkwam uit individuele klasse, schoot hij Ajax immers niet alleen op 1-1, maar zorgde hij er ook voor dat zijn team een grote stap zette richting de Champions League. Want aangezien er Europese regels gehanteerd worden, kan dit uitdoelpunt van Sneijder aan het eind van de rit wel een heel belangrijk zijn geweest.

Het duel leek af te lopen op een gelijkspel, maar uitgerekend voormalig Ajacied Shota Arveladze voorkwam dat. De Georgiër maakte in de slotminuut de 2-1, waardoor de uitgangspositie voor de terugwedstrijd op de valreep toch nog veranderd werd. Bij 1-1 had AZ in Amsterdam immers móeten scoren, terwijl de bal nu bij Ajax ligt. AZ heeft aan een gelijkspel in de ArenA voldoende, Ajax móet winnen. 

De Eredivisie belooft volgende week zondag, hoe dan ook, een spannend einde van een toch al prachtig seizoen te krijgen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen