De balans na de beginfase in de Eredivisie

Ger
16 oktober 2009, 10:00

Met de meeste beslissingen in de WK-kwalificatie achter de rug richten de voetballers zich weer op de nationale competities. In de Eredivisie gaat de bal zaterdagavond opnieuw rollen, in het kader van de tiende speelronde. FCUpdate.nl zet de winnaars en verliezers tot dusver op een rijtje.

De winnaars:

FC Twente: serieuze bedreiging voor gevestigde orde

Na de tweede plaats van vorig seizoen lijkt FC Twente deze voetbaljaargang tot een nog grotere verrassing in staat. Hoewel het woord kampioenschap in Enschede alleen achter gesloten deuren in de mond wordt genomen, beschikt de club van de ambitieuze preses Joop Munsterman over een selectie waarmee de gevestigde orde serieus kan worden aangevallen. En dat is een groot compliment waard, zeker na het zomerse vertrek van onder meer Eljero Elia, Marko Arnautovic en Edson Braafheid. FC Twente weet dergelijke verliezen echter al enkele seizoenen uitstekend op te vangen. Zo werden tijdens de laatste transferperiode met Bryan Ruiz en Miroslav Stoch weer twee blikvangers naar de Grolsch Veste gehaald.

McClaren

McClaren

PSV: op koers na lastig programma 

Dat PSV na negen competitieduels op de tweede plaats staat, mag een prima prestatie worden genoemd. Van alle titelkandidaten had de Eindhovense ploeg verreweg de zwaarste seizoensstart. Zo stonden lastige uitwedstrijden tegen FC Twente, Feyenoord, FC Utrecht en FC Groningen op het programma, terwijl voor eigen publiek onder meer moest worden afgerekend met Ajax, 'angstgegner' Roda JC en streekgenoot NAC Breda. PSV klaarde de klussen naar behoren, wat het vertrouwen na het mislukte vorige seizoen goed heeft gedaan. De Brabanders moesten een half jaar geleden afstand doen van de landstitel, die vier keer op rij was gewonnen. Bovendien liep de club, door als vierde te eindigen, voor het eerst sinds jaren de miljoenen uit de Champions League mis.

manolev

manolev

FC Utrecht: investeringen betalen zich uit

Het sterk gerenoveerde FC Utrecht beleefde een prima start van de competitie. De Domstedelingen troffen aanvankelijk de op papier mindere ploegen, maar daarna werd ook indruk gemaakt tegen sterkere opponenten. Zo werd landskampioen AZ opzij geschoven en had titelkandidaat PSV veel geluk dat het Stadion Galgenwaard met een puntje mocht verlaten. De enige nederlaag van het seizoen incasseerde FC Utrecht op bezoek bij lijstaanvoerder FC Twente, waar de beslissende treffer pas in blessuretijd viel. Dankzij de uitstekende resultaten staan de manschappen van trainer Ton du Chatinier voorlopig op een fraaie vijfde positie. De voorsprong op andere subtoppers omvat nu al meer dan een handvol punten.

Feyenoord: weer op de rails met Been

Na het desastreus verlopen vorig seizoen kon het dit jaar alleen maar bergop met Feyenoord. Onder leiding van de nieuwe coach Mario Been stelden de Kuipbewoners de afgelopen duels niet teleur, al kende het programma weinig lastige opdrachten. Juist in de twee zwaarste wedstrijden, tegen FC Twente en PSV, liet Feyenoord vijf punten liggen. Vooral tijdens de verloren confrontatie met de Eindhovense titelkandidaat (1-3) werd duidelijk dat de Rotterdammers nog een lange weg hebben te gaan. "PSV bezit duidelijk meer kwaliteit en ervaring dan Feyenoord. We mochten totaal geen aanspraak maken op een positief resultaat", sprak Been na de wedstrijd duidelijke taal.

been

been

VVV Venlo: verrassende puntensprokkelaar

Wie VVV zegt, zegt Keisuke Honda. De Japanse international was de voorbije maanden de absolute uitblinker bij de Limburgse formatie. De spelmaker scoorde in de eerste vier competitieduels, die allemaal in een gelijkspel eindigden. Mede daardoor bezet de promovendus momenteel de keurige twaalfde plaats in de Eredivisie. De supporters van VVV zullen in januari met spanning de transferberichten in de gaten houden. Honda maakt wellicht dan alsnog zijn langverwachte overstap naar een grotere club. De voorkeur van de middenvelder, die in 2007 door Limburger Sef Vergoossen bij VVV onder de aandacht werd gebracht, gaat uit naar PSV. De vraagprijs van zo'n tien miljoen euro is echter een behoorlijk obstakel voor de Eindhovenaren.

De verliezers:

AZ: sportief én financieel onderuit

In Alkmaar blijkt dit seizoen dat handhaving van een prille toppositie allerminst eenvoudig is. AZ kroonde zich in april tot landskampioen, maar slechts enkele maanden later weet de ploeg nauwelijks meer te overtuigen. Met het vertrek van coach Louis van Gaal en middenvelder Demy de Zeeuw werden afgelopen zomer twee belangrijke pijlers onder het succesverhaal weggeslagen. Het blijft afwachten of AZ onder de nieuwe trainer Ronald Koeman weer tot grootse prestaties kan komen. De oud-international was niet de eerste keus om Van Gaal op te volgen. De Alkmaarders hadden in een eerder stadium contact met Co Adriaanse en Dick Advocaat, die afzagen van een dienstverband.

RKC Waalwijk: dringend behoefte aan punten én euro's

Al voor de start van de competitie werd RKC Waalwijk door vrijwel alle voetbalvolgers aangemerkt als de gedoodverfde degradatiekandidaat. Dat negatieve stempel heeft de promovendus de voorbije weken niet kunnen wegpoetsen. De ploeg van coach Ruud Brood verloor liefst acht van de negen gespeelde wedstrijden. Ondanks de komst van onder meer Gijs Luirink, Fouad Idabdelhay en Kemy Agustien is het vertoonde spel vaak verre van eredivisiewaardig. Met 23 tegengoals heeft RKC met afstand de meest gepasseerde verdediging. Het ligt niet voor de hand dat de Waalwijkers de komende periode beter gaan draaien. De selectie komt simpelweg kwaliteit tekort voor het hoogste niveau.

SC Heerenveen: zoekt goals in mistige fase

Bij het anders zo gemoedelijke SC Heerenveen werd dit seizoen zowaar de eerste trainer in de Eredivisie op straat gezet. Trond Sollied, die in zijn Friese debuutjaar nog het toernooi om de KNVB Beker had gewonnen, moest zijn koffers pakken omdat zijn werkwijze het clubbestuur irriteerde. Waar de introverte Noor de spelersgroep veel vrijheden gaf, daar hielden voorgangers Gertjan Verbeek en Foppe de Haan juist de touwtjes graag strak in hun handen. De leiding van Heerenveen was met de aanstelling van Sollied echter zelf verantwoordelijk voor die opmerkelijke stijlbreuk. De werkwijze van de Scandinaviër was bij zijn vorige werkgevers immers niet anders.

jonge

jonge

FC Groningen: de zware erfenis van Berg

Na enkele seizoenen in de subtop te hebben doorgebracht, moet FC Groningen voorlopig een stap terug doen. Het vertrek van topschutter Marcus Berg naar Hamburger SV is de belangrijkste oorzaak van de matige prestaties. De Zweed scoorde de afgelopen twee seizoenen liefst 32 competitiegoals. De noorderlingen zochten anderhalve maand naar een geschikte opvolger, waarbij onder meer Colombia, Brazilië en Japan werden aangedaan. Vlak voor het einde van de transfermarkt werd in Denemarken uiteindelijk Morten Nordstrand opgepikt. Hoewel de huurling van FC Kopenhagen in de derby tegen SC Heerenveen direct de winnende treffer scoorde, lijkt het onwaarschijnlijk dat hij de puike prestaties van zijn illustere voorganger kan evenaren.

Tot besluit:

Ajax: alle ballen op Suarez 

Als dit een lijst met de beste spelers zou zijn, stond Ajax dankzij Luis Suarez fier bovenaan. De aanvaller weet dit seizoen uit alle standen het net te vinden. Het zal trainer Martin Jol de nodige zorgen baren dat zijn elftal zwaar leunt op de vorm van Suarez. Vooral dankzij de scoringsdrift van de behendige Uruguayaan hebben de Amsterdammers de aansluiting met PSV en koploper FC Twente nog niet verloren. Als Suarez echter niet lekker in zijn vel zit, oogt Ajax tandenloos. Dat bleek dit seizoen onder meer tegen Sparta en het Roemeense FC Timisoara, waar de score in beide gevallen op 0-0 bleef steken. "Hij moet ze maken, anders hebben we een groot probleem", gaf Jol al onomwonden toe. Suarez scoorde dit seizoen liefst twaalf keer in de Eredivisie; bijna de helft van de totale Ajax-productie.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen