AZ te sterk voor Italiaanse kampioen

Ger
11 augustus 2007, 20:00   Bijgewerkt: 11 augustus 2007, 21:19

AZ heeft indruk gemaakt in de oefenwedstrijd tegen Internazionale. De Alkmaarders wonnen zaterdag voor eigen publiek met 4-2 van de Italiaanse kampioen. Met de fraaie zege op zak lijkt AZ alsnog klaar voor de start van de competitie.

Voor AZ was de zege tegen Inter een welkome afwisseling. In de oefencampagne hadden de Alkmaarders tot zaterdag nauwelijks kunnen imponeren. De brigade van Louis van Gaal was pijnlijk onderuit gegaan tegen Bayer Leverkusen (4-0) en Middlesbrough (2-0). De ontmoeting met het bescheiden Hartlepool werd afgesloten op een remise (1-1).

In de aanloop naar het duel met Inter liet Van Gaal weten niet wakker te liggen van de tegenvallende resultaten. "Het allerbelangrijkste is dat we de eerste competitiewedstrijd van VVV-Venlo winnen. Als dat lukt heb je een goede voorbereiding gehad. Verlies je, dan was de voorbereiding dus niet goed", aldus de ervaren oefenmeester, die wel erkende dat de confrontatie met Inter een goede test zou zijn.

AZ gaf tegen de Italiaanse kampioen vanaf het eerste fluitsignaal zijn visitekaartje af. De Noord-Hollanders deden Inter met name over de flanken pijn met fraaie combinaties. Vooral aan de rechterkant verliep de samenwerking tussen Maarten Martens en nieuweling Ari prima.

Hoewel Van Gaal tevreden kan zijn over het spel van AZ, zal hij ook beseffen dat Inter niet op volle kracht voetbalde. De ploeg van coach Roberto Mancini liet het initiatief duidelijk aan de thuisploeg. Na elf minuten straften de Alkmaarders die instelling af. Na een geblokte aanval behield Martens het overzicht en stelde Simon Cziommer in staat te scoren.

De grootste kansen bleven in het vervolg van de wedstrijd voor AZ. Tegen het half uur verdubbelde Gretar Steinsson de marge met een doeltreffende kopbal uit een hoekschop van Cziommer. Enkele minuten later toonde Inter zijn typisch Italiaanse klasse; vanuit het niets scoorde Stankovic koppend de 2-1.

Hoewel invaller Julio Ricardo Cruz de eindstand nog op 4-2 bepaalde, mag AZ tevreden zijn met de overwinning. Het elftal van Van Gaal hield Inter het grootste gedeelte van het duel onder de duim. Hoe frusterend de Italianen dat vonden, bleek twintig minuten voor tijd. Santiago Solari kreeg slechts een minuut na zijn entree de rode kaart.