Spanje wint krankzinnig duel met Paraguay

3 juli 2010, 22:17   Bijgewerkt: 4 juli 2010, 01:00

De halve finale van het WK in Durban wordt een herhaling van de EK-finale van twee jaar geleden: Spanje tegen Duitsland. Nadat Duitsland eerder vandaag Argentinië door de gehaktmolen haalde (4-0), won Spanje in Johannesburg moeizaam van Paraguay. Na twee gemiste strafschoppen binnen drie minuten, aan beide kanten één, maakte David Villa in de slotfase het winnende doelpunt: 1-0.

De wedstrijd van de strafschoppen. Zo zal Spanje-Paraguay de boeken in gaan. Er werden er twee gegeven, drie genomen en één niet gegeven, terwijl de bal wel op de stip moest. En dat allemaal in een tijdsbestek van amper drie minuten.

Paraguay was nog niet van deze schrik bekomen of de bal lag aan de andere kant op de stip. David Villa brak door en werd door Antolin Alcarez van achteren aangetikt. Villa ging gretig naar de grond en opnieuw wees Batres naar de stip. Amper een minuut na de misser van Cardozo scoorde Xabi Alonso wél vanaf elf meter, maar de bal moest opnieuw genomen worden. Volgens Batres waren de spelers van Spanje te vroeg ingelopen en Alonso moest nogmaals aanleggen. De middenvelder koos nu de andere hoek, maar daarin lag de Paraguayaanse doelman Justo Villar. Hij stopte de bal, maar daarmee was de koek nog niet op.

De rust keerde hierna weer enigszins terug, maar de spanning nam toe. In de eerste 45 minuten was weinig actie geweest voor beide doelen, nu golfde het spel op en neer. Beide teams kregen mogelijkheden en net toen iedereen voorzichtig begon te denken aan een verlenging, sloeg Spanje toe. Na een goede actie van Andrés Iniesta schoot invaller Pedro op de paal, waarna David Villa in de reboud, via de andere paal, raak schoot. Dit betekende voor Villa alweer zijn vijfde doelpunt van het toernooi.

De wedstrijd kreeg zo de winnaar die op voorhand verwacht werd, maar in Paraguay zal men nog wel eens nachtmerries hebben van dit duel. Wat als Cardozo zijn strafschop benut had, of als de scheidsrechter voor rust een doelpunt van Nelson Valdez, afgekeurd wegens buitenspel van teamgenoot Cardozo, toegekend had?

Spanje zal daar niet wakker van liggen. De ploeg is door naar de laatste vier en strijdt woensdag in Durban met Duitsland om een plek in de finale.