Terug in de tijd: Nederland-Finland, oktober 2004

7 september 2010, 14:55   Bijgewerkt: 7 september 2010, 17:39

Met Finland komt vanavond een land naar de Kuip dat door de jaren heen weinig succes heeft weten te boeken tegen Nederland. Negen van de twaalf keer dat beide landen tegenover elkaar stonden, ging de winst naar Oranje. Toch was de laatste thuiswedstrijd tegen de Finnen, op 13 oktober 2004, geen makkie. Een terugblik.

Eind 2004 was de periode van de vernieuwing bij Oranje. Na het EK van 2004 moest Dick Advocaat weg als bondscoach, terwijl spelers als Frank de Boer, Jaap Stam en Marc Overmars een punt achter hun interlandcarrière zetten. Het roer moest om en om dat te bereiken, werd Marco van Basten aangesteld als bondscoach. Hij liet in zijn eerste twee duels, tegen Zweden (2-2) en Liechtenstein (3-0), acht spelers debuteren: Collins John, Jan Kromkamp, Dave van den Bergh, Romeo Castelen, Khalid Boulahrouz, Romano Denneboom, Maarten Stekelenburg en Dirk Kuyt.

Door twee goals van Pierre van Hooijdonk begon Oranje de kwalificatiereeks naar het WK 2006 goed met een zege op Tsjechië (2-0), maar daarna volgde een gelijkspel in en tegen Macedonië (2-2). Vier dagen na die remise in Skopje wachtte Finland.

Finland gaf aanvankelijk niet op en zocht naar de 2-2, maar na een uur zorgde een slordigheid van Petri Pasanen, die enkele maanden daarvoor Ajax verruild had voor Werder Bremen, voor de beslissing in de wedstrijd. Onder druk van Romeo Castelen verspeelde hij de bal en de Feyenoorder stelde Van Nistelrooy in staat om zijn tweede goal van de dag te maken. Daarna kwam de winst van Oranje niet meer in gevaar.

Nederland-Finland, 14 oktober 2004 (Amsterdam)

13' 0-1 Tainio

39' 1-1 Sneijder

41' 2-1 Van Nistelrooy

63' 3-1 Van Nistelrooy

Nederland: Van der Sar; Davids, Heitinga, Cocu, De Jong; Van der Vaart (72' Van Bronckhorst), Landzaat, Sneijder (83' Van Bommel); Kuyt, Van Nistelrooy, Castelen (77' Makaay)

Finland: Niemi; Pasanen, Hyypia, Kuivasto, Riihilahti (60' Johansson), Vayrynen (85' Pohja), Tainio, Kuqi, Nurmela, Eremenko Jr. (72' Saarinen), Kolkka

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen