Hiddink ondanks remise niet naar EK

15 november 2011, 21:59   Bijgewerkt: 15 november 2011, 22:19

Guus Hiddink kan zijn koffers pakken. De 65-jarige Achterhoeker hoopte dinsdag met Turkije in en tegen Kroatië nog op een stunt, waarschijnlijk tegen beter weten in. Het wonder van Zagreb, na de smadelijke 0-3 vrijdag in Istanbul, bleef echter uit: 0-0. Daardoor mag Kroatië naar het EK volgend jaar in Polen en Oekraïne en kan "Guus naar huus".

In de aanloop naar de return stond vooral de positie van Hiddink ter discussie. De Nederlandse voetbalveteraan liet zich echter geen gedwongen afscheid van zijn trainersloopbaan aanpraten. "Zo lang ik de kans heb om in de buurt van jonge gasten mijn werk te doen, hoef ik nog niet met vervroegd pensioen", benadrukte hij.

Volgens Turkse media zou Hiddink kort na het duel in Zagreb zijn ontslag krijgen, ongeacht de uitslag. Een woordvoerder van de Turkse voetbalbond kon of wilde die op zich niet zo vreemde berichten vlak voor de aftrap niet bevestigen.

Hiddink had voor de return geen halve maatregelen genomen. Hij wijzigde zijn opstelling op liefst 8 plaatsen in vergelijking met het mislukte thuisduel. Alleen Egemen Korkmaz, Hamit Altintop en Selcuk Inan kregen een herkansing. In het Turkse doel was Sinat Bolat de vervanger van Volkan Demirel.

De vernieuwde en verjongde ploeg van Hiddink, die weinig meer te verliezen had, begon onstuimig aan de wedstrijd. Een snelle openingstreffer, zoals Kroatië vrijdag in Istanbul (2e minuut), bleef echter uit. Halverwege de eerste helft nam Kroatië het initiatief over. Ondanks enkele goede kansen kwam de thuisploeg tot aan de rust niet tot scoren.

Na de pauze hield Kroatië het nerveuze Turkije goed in toom. Met tal van vertragingstechnieken werd het ritme bij de bezoekers verstoord. De Turkse aanvoerder Altintop miste na ruim een uur nog wel een grote kans. Maar Kroatië voelde zich nooit echt bedreigd. Slechts een paar honderd Turkse fans waren in Zagreb aanwezig bij de onvermijdelijke ondergang van Hiddink, die zich twee jaar geleden met Rusland via de play-offs evenmin voor het WK wist te plaatsen.

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen