Ajax met ruime cijfers onderuit in Barcelona

18 september 2013, 22:35   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax heeft woensdagavond in de eerste wedstrijd van de groepsfase van de Champions League niet voor een verrassing kunnen zorgen. In een volgepakt Camp Nou deed Ajax voetballend eerst aardig mee, maar wist FC Barcelona uiteindelijk eenvoudig met ruime cijfers te winnen. Lionel Messi was wederom de grote man bij de Catalanen, door drie keer trefzeker te zijn. Het contrast tussen Messi en de aanvallers van Ajax werd onderstreept, doordat Kolbeinn Sigthorsson een strafschop miste.

Ajax-trainer Frank de Boer trachtte op voorhand de eigen voetbalfilosofie aan te houden in Camp Nou. Dit deden de Amsterdammers met een verrassende startformatie. Nicolai Boilesen stond namelijk opgesteld als linksbuiten. Daley Blind en Siem de Jong keerden na hun blessures terug in de basiself. Lerin Duarte beleefde zijn debuut in de Champions League en Bojan Krkic (die speelde als ‘zwevende’ spits) trof de club waar hij eerder speelde. Bij Barça was Jordi Alba geblesseerd, terwijl Xavi op de reservebank begon.

Neymar en Lionel Messi trapten af in Barcelona. De wedstrijd begon tamelijk rustig. Barça schoot twee keer (Neymar en Cesc Fábregas) ongevaarlijk richting doel, maar Ajax hield goed stand. De Ajacieden wachtten af, maar groeven zich niet in. De ploeg van De Boer probeerde vooral compact te spelen. Hierdoor kwam Ajax niet echt in de problemen in de beginfase van de wedstrijd. Dit lag ook aan het feit dat het tempo in het spel van de Catalanen nog niet bijster hoog was.

Na twintig minuten, waarin Ajax niet echt in de problemen was gekomen, stond Messi ineens op. Een vrije trap, die tot stand kwam door een knullige overtreding van Duarte, werd door het Argentijnse wonderkind via de paal in de kruising geschoten. Ajax probeerde na het tegendoelpunt uit de schulp te kruipen en wist na een half uur voor het eerst gevaarlijk te worden: Ricardo van Rhijn kreeg een opgelegde kopkans na een fantastische voorzet van Bojan, maar Victor Valdés wist knap te redden.

In het restant van de eerste helft kreeg Ajax nog een goede kans. Na een goede actie van Bojan stuitte Duarte op Valdés. Barça deed nog een aantal keren van zich spreken, met twee doelpogingen van Neymar en een aardige kans voor Messi, die een schuiver in de handen van Vermeer zag belanden. Een rustig verlopen eerste helft, waarin Ajax twee goede kansen creëerde en niet zo gek veel weggaf, kwam ten einde.

Het was duidelijk dat het een lastig verhaal zou gaan worden voor de Ajacieden. De schade beperken had de prioriteit. Dit lukte de ploeg van De Boer niet. Neymar zag een kopbal geblokt worden door Christian Poulsen, maar leverde na een kleine zeventig minuten spelen een assist aan Gerard Piqué, die de 3-0 binnen wist te koppen.

Ajax, waar Mike van der Hoorn zijn CL-debuut maakte, zag dat Alexis Sánchez een {image[291212][right-half][]}reuzenkans om zeep hielp, maar dat Messi even later zijn hattrick compleet wist te maken. Vanaf het randje van de zestien meter zette de balvirtuoos Vermeer op het verkeerde been en schoof tegendraads binnen. Na de 4-0 kreeg Ajax een uitgelezen mogelijkheid om de eer te redden. Invaller Thulani Serero werd onderuit gehaald in de zestien meter, maar Kolbeinn Sigthorsson faalde vanaf elf meter. Ook goede schoten van Bojan en Boilesen konden de Amsterdamse eer niet redden.

De wedstrijd kende naarmate de tijd verstreek steeds minder spanning. Aan de 4-0 stand kwam geen verandering meer, wat inhoudt dat Ajax de eerste wedstrijd van de groepsfase van de Champions League met een ruime nederlaag afsloot. Nadat het, vooral in de eerste helft, aardig met Barça mee wist te voetballen, deden verdedigingsfouten en een ontketende Messi de Amsterdammers de das om.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen