Subtoppers strijden met elkaar om een Europees ticket

7 mei 2014, 14:10

Het reguliere eredivisieseizoen zit erop, waardoor de focus volledig verlegd kan worden richting de nacompetitie. De play-offs om promotie/degradatie waren al in volle gang, maar vanavond (woensdag) gaan de play-offs om een Europees ticket ook van start. De nummers vijf tot en met acht (sc Heerenveen, Vitesse, FC Groningen en AZ) strijden met elkaar om een plaats in de tweede voorronde van de Europa League. FCUpdate.nl bekijkt met wat voor gevoel deze ploegen de play-offs in gaan.

Heerenveen (vijfde in de competitie)

Onder leiding van coach Marco van Basten eindigde Heerenveen dit seizoen op een keurige vijfde plaats in de Eredivisie, met twee punten achterstand op nummer vier PSV. De Friezen zijn al zes duels ongeslagen en wonnen hun laatste vier wedstrijden met minimaal twee doelpunten verschil. Heerenveen hoopt deze lijn in de play-offs door te trekken en moet dit doen tegen AZ. Een saillant gegeven, aangezien Van Basten na het seizoen naar Alkmaar verhuist. Dit speelt niet mee, benadrukt de coach in kwestie: "Ik heb op dit moment maar één belang en dat is Heerenveen."

Vitesse (zesde in de competitie)

Heerenveen lijkt in de winning mood te zitten, maar bij Vitesse lijkt het tegenovergestelde het geval te zijn. Peter Bosz en de zijnen maakten dit seizoen aanvankelijk veel indruk en gingen halverwege, na onder meer een eclatante 2-6 overwinning in het Philips Stadion van PSV, nog gedeeld aan kop in de Eredivisie. De Arnhemmers zijn echter behoorlijk afgegleden op de ranglijst, wat inhield dat het directe plaatsing voor Europees voetbal in rook zag opgaan. De ploeg wist maar liefst zeven duels al niet meer te winnen. De afgelopen drie wedstrijden kon Vitesse geen vuist maken tegen ploegen uit het rechterrijtje (SC Cambuur, Go Ahead Eagles en FC Utrecht), waardoor het zelfvertrouwen niet al te hoog zal zijn in Arnhem.

Groningen (zevende in de competitie)

Als we het over 'dé ploeg in vorm' hebben, dan hebben we het over FC Groningen. De equipe van Erwin van de Looi wist maar liefst zes duels achter elkaar te zegevieren. En niet tegen de minste tegenstanders. De zegereeks begon met een 3-1 overwinning op Vitesse, dat de dus ook de opponent is in de play-offs, en vervolgens werden ook PSV (2-3), PEC Zwolle (0-1), NAC Breda (2-1), Roda JC (1-2) en Heracles Almelo (3-1) aan de zegekar gebonden. Vitesse is gewaarschuwd.

AZ (achtste in de competitie)

Voor AZ gelden de play-offs als een toetje van een geslaagd seizoen. De Alkmaarders bereikten de halve finale van de KNVB Beker, plaatsten zich voor de play-offs en wisten tenslotte door te dringen tot de kwartfinales van de Europa League, waarin ze hun meerdere moesten erkennen in Benfica. Advocaat streed met AZ dus lang op alle fronten mee, maar kondigde onlangs aan te vertrekken uit Alkmaar. Hij hoopt op een Europees ticket, maar mocht dit niet lukken, dan vertrekt hij naar eigen zeggen niet met een vervelend gevoel: "Het seizoen is wat mij betreft al geslaagd. Maar, als je afsluit met kwalificatie voor de Europa League, dan is het helemaal goed", weet de coach.

Programma play-offs om Europees voetbal

Eerste ronde (woensdag 7 mei)

FC Groningen - Vitesse (18.45 uur)

AZ - sc Heerenveen (20.45 uur)

Returns (zaterdag 10 mei)

Vitesse - FC Groningen (18.45 uur)

sc Heerenveen - AZ (20.45 uur)

Tweede ronde (15 en 18 mei)

De winnaars van de eerste ronde zullen de degens met elkaar kruisen in de tweede ronde. Degene die als winnaar uit de bus komt in deze clash, verzekert zich van een plaats in de tweede voorronde van de Europa League.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen