VS rekenen na droomstart af met teleurstellend Ghana

17 juni 2014, 02:01   Bijgewerkt: 17 juni 2014, 02:19

Ghana lijkt al na de eerste groepswedstrijd een plek in de knock-outfase te kunnen vergeten. In de Arena das Dunas waren de Verenigde Staten met 2-1 te sterk. De Amerikaanse doelpunten kwamen op naam van Clint Dempsey en John Brooks en voor Ghana scoorde Jordan Ayew. In poule G zijn de VS nu gedeeld koploper met Duitsland, dat eerder vandaag Portugal met 4-0 kleineerde.

Ghana en de VS zijn geen onbekenden voor elkaar op WK-eindrondes. In 2006 verloren de Amerikanen in de groepsfase met 2-1 en vier jaar geleden waren de Afrikanen in Zuid-Afrika in de achtste finales na verlenging opnieuw met 2-1 te sterk. Vandaag viel het kwartje wel de juiste kant op voor de VS en werd angstgegner Ghana met dezelfde cijfers als in voorgaande jaren eindelijk verslagen.

Na rust beten de Ghanezen wat meer van zich af en binnen het kwartier kreeg de ploeg via Asamoah Gyan en Sulley Muntari kansen op de gelijkmaker. Vervolgens bleef het lang rustig voor beide doelen, totdat Ayew tien minuten voor tijd zijn land uit het niets op gelijke hoogte bracht. De handige vleugelspeler kon na een heerlijk hakballetje van Gyan zo doorlopen en scoren. Even leek het of de Ghanezen door gingen drukken, maar de 2-1 viel aan de andere kant. Invaller Brooks bracht het Amerikaanse publiek in extase door vlak voor tijd uit een hoekschop de winnende treffer binnen te koppen.