EK-loze zomer heel dichtbij voor Oranje na nieuwe blamage

Jw
6 september 2015, 19:56   Bijgewerkt: 6 september 2015, 20:10
Foto: © ProShots

Het Nederlands elftal heeft plaatsing voor het Europees Kampioenschap in 2016 niet meer in eigen hand. Dat is de pijnlijke boodschap na een even pijnlijke nederlaag tegen Turkije zondagavond. Nadat donderdag al werd verloren van IJsland (0-1) ging Oranje drie dagen later op bezoek bij Turkije nog harder onderuit: 3-0. Nederland is daardoor de derde plaats, die aan het eind recht geeft op de play-offs, kwijtgeraakt aan Turkije.

In pas zijn tweede interland als bondscoach was het al erop of eronder voor Danny Blind. Oranje móest minimaal een punt meenemen uit Turkije om de derde plaats te verdedigen. Met de spanning van een eindronde betraden de spelers van Turkije en Nederland zondagavond de Konya Büyüksehir Torku Arena, waar 42.000 bloedfanatieke Turken voor een indrukwekkende – en voor Oranje vijandige – ambiance zorgden.

Dat Oranje met een 2-0 achterstand de rust inging, was desondanks onnodig. Nederland kreeg een paar uitstekende kansen, maar ging daar veel te slordig mee om. Zo schoot Luciano Narsingh in een één-op-één situatie recht tegen doelman Volkan op en kregen ook Davy Klaassen (kopbal) en Wesley Sneijder (schot) goede kansen om Oranje terug in de wedstrijd te brengen.

Doordat de aansluitingstreffer maar uitbleef, moest bondscoach Blind met wissels een slotoffensief zien te forceren. Luuk de Jong kreeg de voorkeur boven Klaas-Jan Huntelaar als breekijzer en was direct dicht bij de 2-1, maar zag zijn kopbal rakelings naast vliegen. Zonder de wereldklasse van de geblesseerde Arjen Robben bleek Oranje niet in staat iets uit het niets te creëren.

Turkije hield in de slotfase dan ook vrij eenvoudig stand en maakte er via Burak Yilmaz zelfs 3-0 van. Daardoor heeft het voetbalgekke land nu alles in eigen hand om het EK via de play-offs te halen. De harde realiteit voor Nederland is dat plaatsing voor het EK alleen nog mogelijk is als Turkije een uitglijder maakt in de laatste twee kwalificatiewedstrijden en het zelf alles wint.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen