De grootste verrassingen op de Nederlandse transfermarkt

2 september 2017, 18:53   Bijgewerkt: 2 september 2017, 19:11
De grootste verrassingen op de Nederlandse transfermarkt

De transfergekte is weer voorbij. En daarmee voorlopig ook de piek van alle geruchten. Sommige kwamen uit, maar ook genoeg bleken niets meer dan een loze roddel. Van de 648 transfers die de KNVB sinds het openen van de markt in Nederland registreerde, kwam ook een aantal uit de lucht vallen. FCUpdate stelde een lijstje samen.

De rentrees

{image[305755][right-half][]}Ricardo Kishna (ADO Den Haag)

Tal van Eredivisie-clubs wisten spelers te verleiden tot een terugkeer naar Nederland. Wie van tevoren had gezegd dat Ricardo Kishna dit seizoen op huurbasis voor ADO Den Haag zou gaan spelen, werd voor gek verklaard. Toch zorgde de Residentieclub op Deadline Day voor een stunt. De speler die twee jaar geleden Ajax voor Lazio verruilde is via Lille OSC terug in de Eredivisie.

Martin Hansen (sc Heerenveen)

Martin Hansen, de doelman van de welbekende hakbal tegen PSV, speelt ook weer in de Eredivisie. SC Heerenveen haalde de Deen met een verleden bij ADO Den Haag op de valreep terug naar Nederland. De Friezen zochten een extra keeper vanwege de schouderblessure van Warner Hahn. Zelfs de naam van Kristoffer Nordfeldt, die een verleden heeft in het Abe Lenstra stadion, ging rond in het Friese Haagje. Maar technisch manager Gerry Hamstra kwam met Hansen op de proppen.

{image[318648][left-half][]}Siem de Jong (Ajax)

Ineens was hij weer terug bij Ajax: Siem de Jong. Diverse namen, vooral Zuid-Amerikaanse, werden de afgelopen maanden in verband gebracht met Ajax. Een terugkeer van de oud-aanvoerder, die vorig seizoen nog voor PSV speelde, was nooit aan de orde. Tot begin deze week. Ajax bereikte een akkoord met Newcastle United en legde De Jong tot de zomer van 2020 vast.

Luciano Slagveer (FC Twente)

Luciano Slagveer symboliseert de transfergekte. Heerenveen hoefde de aanvaller niet meer, waarna hij in mei transfervrij nog tekende bij het Belgisch KSC Lokeren. Maar drie maanden en een trainerswissel later is Slagveer alweer terug in de Eredivisie. FC Twente pikte hem op, zij het op huurbasis.

{image[319889][right-half][]}Urby Emanuelson (FC Utrecht)

FC Utrecht kocht deze zomer een compleet nieuw elftal. Meest opvallende naam, maar ook de 'grootste' is wel die van Urby Emanuelson. Vanaf het moment dat hij zijn conditie op peil ging houden in de Domstad, werd het balletje aan het rollen gebracht. Vervolgens werd Utrecht concreet. De transfervrije oud-Ajacied had meerdere opties waar hij zijn carrière kon vervolgen, maar de 31-jarige Amsterdammer hoefde naar eigen zeggen niet lang na te denken over het aanbod van Utrecht.

Mink Peeters (VVV-Venlo)

Promovendus VVV-Venlo moest deze zomer creatief zijn. De Limburgers zwierven de transfermarkt af en kwamen onder andere uit bij Arsenal (Kelechi Nwakali), Borussia Dortmund (Etienne Amenyido) en PSV (Damian van Bruggen). Het konijn uit de hoge hoed heet echter Mink Peeters. De negentienjarige aanvaller wordt gehuurd van Real Madrid. VVV laat ons dit seizoen voor het eerst kennismaken met de Nijmegenaar, die drie jaar geleden de jeugd van Ajax verruilde voor die van Real Madrid.

{image[303446][left-half][donyell malen]}Donyell Malen (PSV)

Donyell Malen (18) valt in dezelfde categorie als Peeters. De aanvaller trok op jonge leeftijd van Ajax naar Arsenal, maar is vanaf dit seizoen voor het eerst echt op de Nederlandse velden te bewonderen. PSV, dat de zoektocht naar een linksback zag mislukken, was wel succesvol met Malen. De aanvaller ligt de komende drie jaar vast in Eindhoven en sluit eerst aan bij Jong PSV.

Ricardo van Rhijn (AZ)

Dat Ricardo van Rhijn bij Club Brugge op een dood spoor zat, was al een tijdje bekend. Dat de rechtsback een jaar na zijn vertrek bij Ajax in de Eredivisie terug zou keren bij AZ, mag wel een verrassing heten. Op huurbasis hoopt de 26-jarige verdediger in Alkmaar de weg omhoog weer te vinden.

{image[320141][right-half][]}Luc Castaignos/Tim Matavz (Vitesse)

Opvallend is de daadkracht van Vitesse. Tim Matavz werd in juni al overgenomen van FC Augsburg uit Duitsland, later volgde Luc Castaignos van Sporting Portugal zijn voorbeeld. Dat de bekerwinnaar het vertrek van Ricky van Wolfswinkel naar FC Basel op ging vangen met een voormalige PSV'er en een ex-Feyenoorder hadden ze in Arnhem van tevoren alleen maar durven dromen.

Fraaie buitenlandse transfers

Soufyan Ahannach (Brighton & Hove Albion)

Zonder meer een van de mooiste transfers: Soufyan Ahannach van Almere City naar de Premier League. De aanvaller verruilde de Jupiler League voor Brighton & Hove Albion, de club die Davy Pröpper en Tim Krul ook aantrok. Ahannach speelde een goed seizoen en raakte onder andere bij eredivisionisten in de picture. Toen Premier League-promovendus Brighton serieus bleek, kon hij die droom niet laten varen.

{image[320678][left-half][]}Rick van Drongelen (Hamburger SV)

Nog zo'n mooie transfer: de pas achttienjarige Rick van Drongelen die bij Sparta een transfer naar Hamburger SV verdiende. Op zijn leeftijd is de stap naar de Bundesliga een gok, maar tot dusver laat de verdediger een goede indruk achter in Duitsland. Hij is basisspeler en houdt zich prima staande. Hebben de topclubs in de Eredivisie zitten slapen?

Justin Hoogma (Hoffenheim)

Justin Hoogma ging Van Drongelen deze zomer al voor naar de Bundesliga. Hoffenheim, dat net naast deelname aan de Champions League greep, pikte de negentienjarige verdediger op bij Heracles Almelo. Hij had zich pas vorig seizoen opgeworpen tot basisspeler bij de Almeloërs. De transfer is mooi, en even zo verrassend, maar voorlopig moet Hoogma het stellen met speelminuten in het tweede elftal van Hoffenheim. Wel pikte hij een doelpuntje mee in de voorbereiding.

{image[313288][right-half][]}Robin Gosens (Atalanta Bergamo)

Scouts van Europese clubs wisten Almelo deze zomer maar al te goed te vinden. Heracles moest toezien hoe Atalanta Bergamo linksback Robin Gosens (23) wegkaapte uit het Polman Stadion. Gosens ontwikkelde zich prima bij de Tukkers, maar dat een Italiaanse subtopper meteen op de stoep zou staan? De Duitser zal op dit moment zeker geen spijt hebben. Gosens speelde zijn eerste twee Serie A-wedstrijden van begin tot eind mee.

Pele van Anholt (LA Galaxy)

Pele van Anholt leeft de American Dream bij Los Angeles Galaxy. Al is zijn zware knieblessure wel een flinke smet op zijn avontuur in de MLS. Hoe dan ook, de Fries mag zich teamgenoot noemen van onder meer Ashley Cole en Giovanni dos Santos. Bovendien treedt hij in de voetsporen van spelers als Nigel de Jong en David Beckham, die ook speelden voor LA Galaxy.

Binnenlandse verrassingen

{image[320432][left-half][]}Sam Larsson (Feyenoord)

Dat Sam Larsson bij sc Heerenveen zou vertrekken, was een kwestie van tijd. Waarheen was de vraag. De Zweed had al eens laten doorschemeren te dromen van Spanje of Italië en leek lange tijd onderweg naar Celta de Vigo. Des te verrassender dat Feyenoord uiteindelijk aan de haal ging met de Scandinaviër en de onvoorspelbare Samba Sam behouden blijft voor de Eredivisie.

Anouar Kali (FC Utrecht)

De overstap van Anouar Kali van Willem II naar zijn oude club FC Utrecht deden enkele wenkbrauwen fronzen. Niet vanwege zijn voetballende kwaliteiten, want die staan buiten kijf. Maar vanwege zijn verleden in de Domstad. Tweeënhalf jaar geleden trok de middenvelder de deur bij Utrecht achter zich dicht, nadat hij eerder zijn ploeggenoot Kristoffer Peterson een gebroken kaak had geslagen. Kali werd geschorst en verkaste later naar Al Arabi uit Qatar. Een succes werd dat niet, en verrassend genoeg is Kali via Willem II weer terug in de Galgenwaard als opvolger van Wout Brama.

{image[320685][right-half][]}Benjamin van Leer/Kostas Lamprou (Ajax)

Amsterdams vuurwerk bleef uit wat betreft inkomende transfers. De komst van keepers Benjamin van Leer en Kostas Lamprou naar Ajax verdienen wel het stempel 'verrassend'. Van Leer hield bijna in zijn eentje Roda JC in de Eredivisie, maar kiest bij Ajax voor een reserverol achter André Onana. Hij hoopt op het scenario van Jasper Cillessen. Lamprou – hij kwam transfervrij over van Willem II – doet al helemaal water bij de wijn. Hij moet zich schikken in de rol van derde doelman.

[photo,91420,left,]

Wie wint de Europa League Finale? Zet één euro in en win €100,00 als je de winnaar goed voorspelt!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen