Nederland gaat steeds meer wankelen op UEFA-ranking

20 oktober 2017, 08:53
Foto: © ProShots

Het eerste punt van een Nederlandse club in de poulefase van een Europees clubtoernooi in dit seizoen is een feit. Vitesse pakte een punt bij Zulte Waregem en ging daarmee van de hatelijke nul af. Feyenoord ging echter in de eigen Kuip in de Champions League met 1-2 ten onder tegen Shaktar Donetsk. Dat zorgt ervoor dat de het resultaat van Vitesse niets meer dan een druppel op de gloeiende plaat is op de coëfficiëntenlijst van de UEFA.

Nederland is er veel aan gelegen om de huidige elfde plek op de ranking van de Europese voetbalbond te behouden, omdat de Nederlandse kampioen van 2019 (volgend seizoen is er sowieso geen rechtstreeks ticket) dan weer automatisch ingeschreven zal staan voor de Champions League. Kanttekening: dan moet de CL-winnaar wel uit de top-tien komen, iets waar we wel absoluut op kunnen rekenen. Nederland heeft de elfde plaats nog steeds in handen, maar hij dreigt dit seizoen wel uit de vingers te gaan glippen.

Vitesse en Feyenoord moeten het dit seizoen doen voor Nederland, omdat Ajax, PSV en FC Utrecht het stuk voor stuk niet tot een groepsfase wisten te schoppen. Waar 'we' vorig seizoen mede dankzij de Europa League-finaleplek van Ajax nog 9.100 punten bij elkaar sprokkelden, hebben we dit seizoen tot dusver slechts 1.900 punten gepakt voor de coëfficiëntenlijst. Ter vergelijking: concurrenten als Oostenrijk (5.000) en Griekenland (3.900) doen het stukken beter.

De tiende plek van Turkije is niet haalbaar, zeker omdat de Turken ook nog een ijzer extra in het vuur hebben. Het is als nummer elf vooral zaak om Oostenrijk, Tsjechië, Griekenland en Zwitserland achter ons te houden op de UEFA-lijst. De Oostenrijkers zijn op dit moment het gevaarlijkst. Concreet moeten Red Bull Salzburg en Austria Wien (beiden EL) niet meer dan 649 punten beter scoren dan Feyenoord en Vitesse. Wat ook link is, is dat Tsjechië en Zwitserland nog drie ijzers in het vuur hebben.

Kortom: Feyenoord en Vitesse moeten punten gaan snoepen. De Rotterdammers gaan op woensdag 1 november op visite bij Shaktar Donetsk, de Arnhemmers spelen een dag later thuis tegen Zulte Waregem.

Stand van zaken + overgebleven clubs

#10 Turkije: 32.400 (CL: Besiktas  – EL: Istanbul Basaksehir, Konyaspor)

#11 Nederland: 28.749 (CL: Feyenoord – EL: Vitesse)

#12 Oostenrijk: 28.100 (CL: geen – EL: Red Bull Salzburg, Austria Wien)

#13 Tsjechië: 27.575 (CL: geen – EL: Viktoria Plzen, Slavia Praag, Fastav Zlín)

#14 Griekenland: 27.400 (CL: Olympiakos Piraeus – EL: AEK Athene)

#15 Zwitserland: 26.800 (CL: FC Basel – EL: BSC Young Boys, FC Lugano)

Punten in het seizoen 2017/2018

#10 Turkije: 3.400

#11 Nederland: 1.900

#12 Oostenrijk: 5.000

#13 Tsjechië: 2.900

#14 Griekenland: 3.900

#15 Zwitserland: 3.100

Bron data: Kassies.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen