PSV toont karakter na achterstand tegen AZ en pakt wintertitel

22 december 2018, 21:51

PSV heeft in het laatste duel van kalenderjaar 2018 een moeizame, maar verdiende zege geboekt op AZ. De Eindhovenaren hadden voor rust geen antwoord op het compacte spel van de Alkmaarders en keken door een uitstekende treffer van Mats Seuntjens al vroeg tegen een achterstand aan. Mark van Bommel greep daarop al snel in en bracht Michal Sadilek in de ploeg voor Gaston Pereiro, waarna PSV met een treffer kort vóór en een goal direct na rust de zege en daarmee de wintertitel veilig stelde. Hirving Lozano gooide vervolgens met een penalty vlak voor tijd het duel definitief in het slot: 3-1.

AZ-trainer John van den Brom had zijn spelers met een compacte speelwijze het veld ingestuurd en dat plan werd door zijn team van meet af aan perfect uitgevoerd. PSV mocht de bal hebben, maar kreeg geen millimeter ruimte om in aanvallend ook maar iets te creeëren. De koploper moest dus zelf op zoek naar een oplossing, wat nog niet al te eenvoudig bleek. Trainer Mark van Bommel had noodgedwongen wat wijzigingen moeten aanbrengen in zijn doorgaans zo vastomlijnde opstelling en dus kon zijn ploeg niet bouwen op het vaste stramien waaraan het de afgelopen maanden gewend was geraakt. Dit was met name goed te zien aan centrale verdediger Nicolas Isimat-Mirin, die pas zijn eerste Eredivisie-minuten van het seizoen maakte en zijn handen meer dan vol had aan de beweeglijke voorhoede van AZ.

Ook op het middenveld van PSV liep het bijzonder stroef. Gastón Pereiro mocht het op 'tien' proberen, nadat hij zijn basisplaats verloor Erick Gutiérrez. De Uruguayaan kon zijn draai totaal niet vinden en werd tot zijn grote frustratie al binnen een half uur gewisseld voor de jonge Michal Sadilek. Op het moment van die wissel stond het al 0-1 voor AZ, dat garen spon bij het moeizame spel van PSV en zelf haar momenten pakte om aanvallend wat te laten zien. Dat gebeurde bijvoorbeeld na een kwartier voetballen toen Seuntjens vanaf rand zestien uithaalde. Hij schoot de bal nét ver genoeg buiten het bereik van Jeroen Zoet en zette AZ daarmee op voorsprong.

Het ging te ver om te stellen dat de vroege wissel van Van Bommel het wedstrijdbeeld deed kantelen, maar feit was wel dat het bij PSV in de slotfase van de eerste helft beter ging draaien. Invaller Sadilek bracht wat gif in de ploeg en de koploper kon zowaar wat speldenprikjes uitdelen. Denzel Dumfries kwam los op de rechterflank en Hirving Lozano ging enkele keren op avontuur uit. Dat leidde vlak voor rust tot de gelijkmaker, toen de Mexicaan vier tegenstanders van zich afschudde en Marco Bizot met een schot testte. De doelman moest lossen, waarna Bergwijn in de rebound kon profiteren: 1-1. De opluchting was groot in het Philips Stadion, hoewel de frustratie over de tegenvallende eerste helft op de tribunes de overhand hield.

Kort na de rust veranderde die frustratie al snel in blijdschap. In de eerste minuten van de tweede helft onstond er direct veel ruimte op de linkerflank, waar PSV perfect van profiteerde. Het was Bergwijn die er met de bal vandoor ging en invaller Sadilek kon bedienen. De jonge Tsjech anticipeerde perfect en zette zijn ploeg al glijdend op voorsprong. Het bleek een van de weinige hoogtepunten van de tweede helft, die zich vooral kenmerkte door slordig voetbal en veel overtredingen. Scheidsrechter Pol van Boekel moest maar liefst acht keer naar zijn borstzak grijpen voor een gele kaart.

Het slotakkoord van de wedstrijd kwam van Lozano. De Mexicaan mocht van elf meter aanleggen nadat Ron Vlaar in het strafschopgebied een zeer lichte overtreding had begaan. Van Boekel vond het evenwel voldoende voor een strafschop en werd daarin gesteund door zijn collega's in Zeist. Lozano schoot de penalty binnen en zodoende kroonde PSV zich met een 3-1 zege definitief tot winterkampioen.

Opstellingen en beoordelingen:*

PSV: Jeroen Zoet 6; Denzel Dumfries 7, Nicolas Isimat 6.5, Nick Viergever 6, Angeliño 7; Gastón Pereiro 4 (28. Michal Sadilek 7.5), Jorrit Hendrix 6, Erick Gutiérrez 5 (86. Donyell Malen -); Hirving Lozano 6.5, Luuk de Jong 5, Steven Bergwijn 7 (92. Cody Gakpo -)

AZ: Marco Bizot 6; Jonas Svensson 6.5 (78. Bjørn Johnsen -), Ron Vlaar 5.5, Teun Koopmeiners 6, Thomas Ouwejan 6 (78. Owen Wijndal -); Adam Maher 5, Guus Til 6, Fredrik Midtsjø 6.5; Calvin Stengs 7 (85. Albert Gudmundsson -), Mats Seuntjens 6.5, Oussama Idrissi 6

Man of the Match: Michal Sadilek

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen