FIFA grijpt in: spelers huren en verhuren wordt moeilijker

20 januari 2022, 14:14   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De huurlegers zijn straks verleden tijd. De FIFA heeft de regelgeving aangepast, waardoor clubs vanaf komende zomer niet meer onbeperkt spelers kunnen huren en verhuren. Overigens zitten er nog wel wat haken en ogen aan de nieuwe regels.

De wereldwijde voetbalbond heeft met het nieuwe transferreglement ervoor gezorgd dat clubs maximaal acht huurlingen mogen hebben. Dat aantal zal twee jaar later met nog eens twee worden teruggebracht tot zes spelers. Spelers die uit de eigen jeugdopleiding komen en voetballers onder de 21 jaar tellen niet mee bij dat aantal van acht dat vanaf de komende zomer ingaat.

De FIFA heeft daarnaast nog een aantal regels bedacht, waardoor clubs minder spelers tijdelijk kunnen halen of laten vertrekken. Zo mogen er nog maar drie spelers van een team naar dezelfde club verkassen op huurbasis. In Europa komen steeds meer samenwerkingen, waarbij kleinere clubs in dienst staan van de topclubs. Zo werkt Lommel SK bijvoorbeeld samen met Manchester City, waardoor jaarlijks een handvol spelers de tijdelijke overstap maakt naar België. Vanaf de zomer moet dat aantal omlaag.

Tegelijkertijd gaat de maximale duur van een verhuurperiode terug naar een jaar, waar in de huidige tijd ook spelers voor twee seizoenen verhuurd worden aan dezelfde club. Daarnaast mogen spelers binnen een jaar niet verhuurd worden aan een derde club. Mohamed Ihattaren werd in de eerste seizoenshelft verhuurd aan Sampdoria, maar daar kon de voetballer niet aarden, waardoor hij nu op huurbasis op weg lijkt naar Ajax. In de toekomst is dat niet meer mogelijk. Overigens krijgen nationale bonden de tijd om de regels aan te passen. Binnen drie jaar moet iedereen zich dan houden aan de nieuwe reglementen van de FIFA.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen