Deze vijf dingen moet je weten over de Clásico in Madrid

20 maart 2022, 13:08   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Hoewel Real Madrid en FC Barcelona niet meer zo dominant zijn als ze ooit waren, is de Clásico tussen beide ploegen nog altijd een van en misschien wel dé grootste wedstrijd ter wereld. Zondagavond vormt het Santiago Bernabéu het strijdtoneel voor de kraker. FCUpdate.nl zet vijf weetjes op een rij, zodat jij goed voorbereid bent op El Clásico. 

Aan doelpuntenmakers geen gebrek bij FC Barcelona

De ploeg van Xavi was vooralsnog 52 keer trefzeker in de competitie. Dat is helemaal niet veel, als je het vergelijkt met topploegen uit de andere Europese topcompetities. Maar Xavi hoeft desondanks niet te vrezen dat zijn ploeg niet tot scoren komt tegen Real Madrid. De huidige selectie van FC Barcelona herbergt namelijk liefst 22 verschillende doelpuntenmakers. Het is voor het eerst deze eeuw dat een Spaanse ploeg zoveel verschillende doelpuntenmakers heeft in een La Liga-seizoen. Real Madrid streek lang met de eer (21 doelpuntenmakers in het seizoen 2019/2020), maar dat record is nu dus in handen van de rivaal. 

Frenkie won nog niet van Real Madrid (als Barça-speler)

FC Barcelona plaatste zich donderdagavond ten koste van Galatsaray voor de kwartfinale van de Europa League. Daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor Frenkie de Jong. Hij verzorgde immers de assist voor de winnende 1-2. Daarmee beleefde hij een goede generale voor El Clásico. Als hij mag spelen tenminste... Onder Xavi is de oud-speler van Ajax namelijk niet onomstreden. Rouleren vindt hij prima, ''als ik maar speel tegen Real Madrid'', zei De Jong tegen Ziggo Sport. Een groot succes is het meespelen van De Jong in El Clásico echter (nog) niet. Waar hij met Ajax wel won van de Koninklijke, wacht hij na zes Clásico's nog altijd op een overwinning. Komt daar zondagavond verandering in? 

Lees ook: Madrileense vrees wordt waarheid: Benzema mist El Clásico

De Koninklijke wel erg afhankelijk van Benzema 

Real Madrid gaat dik aan kop in Spanje en schakelde Paris Saint-Germain onlangs uit in de Champions League. Het leven lacht de Madrilenen dus toe. Maar in de aanloop naar El Clásico kregen ze een flinke tik te verwerken. Carlo Ancelotti kan namelijk geen beroep doen op Karim Benzema. En dat is een groot gemis voor Real Madrid. Real Madrid was in de laatste vijf wedstrijden veertien keer trefzeker. Bij twaalf doelpunten was Benzema direct betrokken (acht doelpunten en vier assists). De Fransman heeft het sowieso vaak naar zijn zin tegen de Catalanen. In 41 Clásico's was hij goed voor tien doelpunten en elf assists. Maar doelpunt nummer elf laat voorlopig op zich wachten. 

Real Madrid al drie jaar ontslagen in El Clásico

Een overwinning op de grote rivaal uit Madrid is voor de échte Catalanen in Barcelona misschien nog wel belangrijker dan plaatsing voor de Champions League. Moet je nagaan hoe zij zich de afgelopen jaren hebben gevoeld. FC Barcelona wacht namelijk al ruim drie jaar op een zege in de Spaanse Klassieker. Op 2 maart 2019 was het voor het laatst raak voor de Catalaanse topclub. Toen won ze dankzij een doelpunt van Ivan Rakitic met 0-1. Sindsdien stonden Real Madrid en FC Barcelona zes keer tegenover elkaar. Vijfmaal ging de zege naar de Madrilenen, één keer eindigde het onbeslist. 

Xavi bewaart goede herinneringen aan Santiago Bernabéu 

Hoewel FC Barcelona al ruim drie jaar wacht op een overwinning in El Clásico, diende de thuishaven van Real Madrid deze eeuw meermaals als trainingsveld voor de Catalanen. Wie Real Madrid-FC Barcelona zegt, denkt waarschijnlijk direct terug aan de memorabele editie uit het seizoen 2008/2009. De Catalanen wonnen dat seizoen de treble, onder meer dankzij een spectaculaire zege in Madrid. Op 2 mei 2009 waren ze met maar liefst 2-6 te sterk voor hun rivaal. Lionel Messi en Thierry Henry maakten er die dag twee, maar Xavi was de absolute uitblinker. De huidige oefenmeester strooide met assists, liefst vier. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen